Postmann Pir

Posten skal fram, også under vann. Undervannspostmester Håkon Sandvik lar seg ikke stoppe av verken steinbit, paltorsk eller pir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RISØR (Dagbladet): -  Det er et jækla slit, men noen må jo gjøre dette her, humrer Håkon Sandvik.

Han er fungerende undervannspostmester i Risør, ved verdens eneste undersjøiske postkontor. Og trer Postens uniformslue godt nedover dykkerdrakten.

-  Å ja, vi slipper ikke unna reglementet til Posten selv om vi skal under vann, smiler han.

Oppfinner

På bryggekanten i Risørs havnebasseng står det en egen postkasse. På sjøbunnen, fem meter under havoverflaten, står det en romslig beholder. Ned hit svømmer Sandvik og hans kolleger i byens undervannsklubb to ganger i uka, for å stemple posten. I fjor sommer tok de med seg i alt 5013 brev og postkort. Det blir ikke færre i år.

-  Skal vi se, i dag har jeg med meg 184 brev og kort. Det bør gå greit, sier Sandvik og putter dagens post i den vanntette veska.

For anledningen er han assistert av Tor Walther Eriksen, som er postkontorets oppfinner.

-  Dette er bare for å få folk til å smile, sier Eriksen.

 NED MED POST:  Fungerende undervannspostmester Håkon Sandvik med dagens post - 184 brev og kort - som skal stemples på verdens eneste undersjøiske postkontor i Risør. Foto: Ørjan Svendsen
NED MED POST: Fungerende undervannspostmester Håkon Sandvik med dagens post - 184 brev og kort - som skal stemples på verdens eneste undersjøiske postkontor i Risør. Foto: Ørjan Svendsen Vis mer

Filatelister

Smilene blir imidlertid større for hver postgang som går. Filatelistene har nemlig lagt sin elsk på det maritime postkontoret, og de får henvendelser fra store deler av verden.

-  Et førstegangsstempel fra i fjor ble solgt for 1500 kroner nå nylig, sier Eriksen.

Særlig attraktivt er et stempel på Postens seks kroners frimerke, med motiv av en steinbit (latin; Anarhichas Lupus).

-  Akkurat det med steinbiten anser vi som en gest fra postvesenet, i forhold til arbeidet vårt, humrer Eriksen.

Livsfarlig

Undervannspostmester Sandvik påpeker at det å ferdes i kong Neptuns rike ikke er ufarlig. Risør huser nemlig ikke bare Kammermusikkfestivalen, men også den årlige steinbitfestivalen i mai.

-  Det er massevis av blåskjell under her, og da er det drøssevis av steinbit også. I fjor ble postmannen angrepet av en steinbit på 11,2 kilo, sier de to dykkerne.

-  Husk at steinbiten knuser blåskjell som vi spiser kokosboller. Det ble i hvert fall litt av et basketak, men det gikk bra. Det endte med middag til fire på en av byens bedre restauranter, det.

Innbrudd

Sandvik og Eriksen er imidlertid langt mer bekymret for innbruddstyver enn steinknusende fisk og piggete kråkeboller.

-  Vi hadde innbrudd her for et par dager siden. Da jeg kom ned på postkontoret, sto det faktisk et halvliterglass der. Kanskje er det noen som har tatt seg en øl der nede, undres Sandvik.Å drikke pils på fem meters dyp frister muligens en del. Men å fridykke ned er ikke ufarlig. Tilgangen på luft der nede er nemlig svært begrenset.

-  Ja, det er ikke bra, sier de to og vurderer ytterligere sikkerhetstiltak.

-  Vi får sette inn en vannlås.