14 TIL SYKEHUS: 14 personer er sendt til sykehus etter å ha blitt eksponert for et stoff i en postforsendelse ved postterminalen i Stokke i Vestfold. Politiets bombegruppe er på vei til stedet. Foto: Geir Eriksen
14 TIL SYKEHUS: 14 personer er sendt til sykehus etter å ha blitt eksponert for et stoff i en postforsendelse ved postterminalen i Stokke i Vestfold. Politiets bombegruppe er på vei til stedet. Foto: Geir EriksenVis mer

Postterminal evakuert etter funn av mistenkelig pakke - 14 sendt til sykehus

Alle pasientene er nå utskrevet igjen, men det er foreløpig uklart hva som slags stoff de ble eksponert for.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Postens terminal i Stokke i Vestfold ble torsdag kveld evakuert etter at det ble funnet en mistenkelig pakke. 14 personer ble sendt til sykehus etter å ha blitt eksponert for et foreløpig ukjent stoff, som lå i en konvolutt som sprakk. 

Totalt er 44 personer sendt til sykehus etter hendelsen. I tillegg til de 14 som ble lagt inn på isolat, ble ytterligere 30 personer som har vært andre steder i bygget også sendt til sykehuset for sjekk.

Det ble raskt klart at ingen hadde alvorlige symptomer. De 14 ble spylt og isolert på sykehus, men ble skrevet ut igjen fredag morgen etter å ha vært under observasjon gjennom natta.

- Vi skriver nå alle ut fra sykehuset. Pasientene er i fin form og har ingen symptomer, og vi vurderer derfor risikoen for at de er alvorlig smittet som liten, sier kommunikasjon Torbjørn Endahl ved sykehuset Vestfold til Dagbladet.

Undersøker innholdet Det er imidlertid ikke klart hva slags stoff de er blitt eksponert for. Flere av de ansatte som kom i kontakt med stoffet i konvolutten skal ha kjent kløe på huden og svie i halsen.

Ambulansearbeidere iførte seg vernedrakter med gassmasker, og flere pasienter ble også iført vernedrakter.

- Det har vært flere episoder tidligere med pulver i posten. Det skjer fra tid til annen uten at det når presse eller noen andre, men det er veldig sjelden at folk kommer på sykehus, sier pressesjef John Eckhoff i Posten.

Han sier bare fire av de ansatte var i direkte kontakt med stoffet, som skal ha rent ut av et hull i konvolutten. Posten vet foreløpig ikke hva som skapte hullet.

Alle nødetater rykket ut til stedet da hendelsen ble meldt i 20.30-tiden i går kveld. Bombegruppa til Oslo-politiet, som har kompetanse til å håndtere kjemikalier, ble også tilkalt. De var framme på stedet like før klokka 1.45.

Kort tid etter at hendelsen ble meldt, sperret politiet av et område med radius på 100 meter rundt bygget. De opprettholdt vakthold utenfor bygget gjennom natta.

Venter på svar Den mistenkelige pakken ble torsdag kveld pakket i ekstra plast og lagt i en safe av de ansatte på postterminalen i påvente av undersøkelse, men ble deretter sikret av bombegruppa og sendt til analyse.

- Det er til analyse nå. Vi vet ikke hva slags stoff det er snakk om, men har tett dialog med FFI (Forsvarets Forskningsinstitutt) som gjør analysene. Vi vet at det er mange som venter på svaret, sier operasjonsleder Per Andreassen i Vestfold-politiet til Dagbladet fredag morgen.

Forsvarets forskningsinstitutt på Kjeller er spesialisert på å bekrefte identifikasjon av stoffer som kan utgjøre en biologisk eller radiologisk trussel. 

- Vi vet ikke hva slags stoff det er, vi må holde alle muligheter åpne, sa politiet til Dagbladet sent torsdag.

Politiet har identifisert og vært i kontakt med alle personene som oppholdt seg i bygget da meldingen om pakken kom inn torsdag kveld. 

Pulveralarm i Sverige De kan foreløpig ikke si noe om hvor konvolutten skulle, eller hvem som har sendt den.

Ifølge Tønsbergs Blad er det funnet et pulver, og minst tre personer skal ha kjent seg dårlige etter funnet. Fredag morgen ble også en postterminal i Stockholm sperret av etter funn av et pulver, som skal analyseres i løpet av dagen.

VERNEDRAKTER: Ambulansearbeidere har iført seg vernedrakter etter funn av en mistenkelig pakke på postterminalen i Stokke. Terminalen er evakuert, og politiet har sperret av et område med radius på 100 meter rundt bygget.
Foto: Peder Gjersøe / NTB scanpix
VERNEDRAKTER: Ambulansearbeidere har iført seg vernedrakter etter funn av en mistenkelig pakke på postterminalen i Stokke. Terminalen er evakuert, og politiet har sperret av et område med radius på 100 meter rundt bygget. Foto: Peder Gjersøe / NTB scanpix Vis mer

Kort tid etter ble det funnet enda en mistenkelig pakke, skriver Aftonbladet, som siterer nyhetsbyrået TT.

Sykehuset og politiet frykter det verste når slike meldinger kommer. Den største frykten er altså miltbrann. Etter 11.september-terroren i 2001 ble det påvist at miltbrann ble brukt som et terrorvåpen mot USA, men det skal aldri ha blitt påvist i andre deler av verden.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram