POT åpnet posten til Michelet

Jon Michelet mottok ikke mindre enn 82 dokumenter av POT da han ba om å få se mappa si. Forfatteren og avismannen ble blant annet utsatt for brevkontroll og massiv telefonavlytting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er Klassekampen som i dag kan fortelle at deres forrige redaktør var en av landets mest overvåkede på det røde 70-tallet. Fra 1975 til 1979 telefonen i Forlaget Oktober og Klassekampen tappet for å finne ut hva Michelet pratet om. Fra 1976 ble også privattelefonen hans avlyttet.

«Krumtapp»

«Litt av en krumtapp» og «en av toppmennene» i ml-bevegelsen var begrunnelsen for den massive overvåkingen, kommer det fram av rapportene fra overvåkingspolitiet. Etterhvert begynte kontrollen også å omfatte brev- og telegramkontroll. POT, nå PST, regnet Michelet som en «fare for rikets sikkerhet».

Av den tjukke mappa som den gamle ml-eren har mottatt fra Innsynsutvalget, kan Michelet konstatere at det var da han ble arrestert for å male «Fritt Angola» på fortauet utenfor den portugisiske ambassaden i 1961 at han gjorde entré i hysj-politiets arkiver for første gang. Det siste bidraget er en kronikk i Klassekampen fra 1989, der han analyserte hvorfor det gikk så dårlig for Oslo-lista til RV i valget det året.

Huller

Michelet registrer at informantene har stått tett i tett 70-tallet. Men han stusser over at POT ikke fikk med seg alt som skjedde:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer