POT åpnet posten til Michelet

Jon Michelet mottok ikke mindre enn 82 dokumenter av POT da han ba om å få se mappa si. Forfatteren og avismannen ble blant annet utsatt for brevkontroll og massiv telefonavlytting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Klassekampen som i dag kan fortelle at deres forrige redaktør var en av landets mest overvåkede på det røde 70-tallet. Fra 1975 til 1979 telefonen i Forlaget Oktober og Klassekampen tappet for å finne ut hva Michelet pratet om. Fra 1976 ble også privattelefonen hans avlyttet.

«Krumtapp»

«Litt av en krumtapp» og «en av toppmennene» i ml-bevegelsen var begrunnelsen for den massive overvåkingen, kommer det fram av rapportene fra overvåkingspolitiet. Etterhvert begynte kontrollen også å omfatte brev- og telegramkontroll. POT, nå PST, regnet Michelet som en «fare for rikets sikkerhet».

Av den tjukke mappa som den gamle ml-eren har mottatt fra Innsynsutvalget, kan Michelet konstatere at det var da han ble arrestert for å male «Fritt Angola» på fortauet utenfor den portugisiske ambassaden i 1961 at han gjorde entré i hysj-politiets arkiver for første gang. Det siste bidraget er en kronikk i Klassekampen fra 1989, der han analyserte hvorfor det gikk så dårlig for Oslo-lista til RV i valget det året.

Huller

Michelet registrer at informantene har stått tett i tett 70-tallet. Men han stusser over at POT ikke fikk med seg alt som skjedde:

- De har fotfulgt meg, men da jeg jobbet i Nordlys i Tromsø i begynnelsen av 70-tallet var Magne Jønsson redaktør. Han er en av de pressepersonene som blir nevnt i Lund-kommisjonen som rapportør til overvåkingspolitiet. Like fullt finnes det ingen dokumenter fra denne tida, sier han til Klassekampen.

Det går også fram av dokumentasjonen fra POT at de hadde en såkalt «ømtålig kilde», det vil si informant som fra den indre kretsen i ml-miljøet. Michelet ønsker ikke å spekulere høyt i hvem denne informanten kunne ha vært.

SKARP</B>Den tidligere svært så aktive ml-eren var kjent for sine hardtslående venstrehooker. Så alvorlig tok POT Michelets engasjement at han ble regnet som en trussel mot rikets sikkerhet.