POT avlyttet Treholt på soverommet

Stortingets kontrollutvalg mener POT begikk overtramp.

RANSAKING: Politiet ransaker Arne Treholt og Kari Storækres leilighet i Oscars gate i august 1983. Foto: POT/SCANPIX
RANSAKING: Politiet ransaker Arne Treholt og Kari Storækres leilighet i Oscars gate i august 1983. Foto: POT/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hoveddelen av Politiets overvåkingstjenestes (POT) overvåking av Arne Treholts leilighet var ulovlig, slår Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene, EOS, fast.

- Overvåkingen utgjorde en betydelig krenkelse av Treholt-familiens privatliv, slår utvalgets leder Helga Hernes fast - og viser til at familien ble romavlyttet, videofilmet og utsatt for gjentatte hemmelige ransakinger.

Hun beskriver overvåkingen som «massiv».

EOS-utvalgets konklusjon innebærer at ransakingene der POT fant Treholts almanakker og det omstridte pengebeløpet som seinere ble ført som bevis, var ulovlige.

- Ikke nødrett Utvalget opplyste på en pressekonferanse i dag at Treholt og familien ble overvåket over en periode på 13-14 måneder, fra slutten av 1982 fram til pågripelsen på Fornebu i januar 1984.

Overvåkingen foregikk bl.a. med tre mikrofoner i familiens leilighet i Oscars gate i Oslo - en i biblioteket, en på kjøkkenet og en på soverommet.

Spanere som var installert i en leilighet i etasjen over, kunne i sanntid høre hva Treholt og kona Kari Storækre til enhver tid foretok seg. I tillegg ble familiens telefon avlyttet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer