Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

POT avlyttet Treholt på soverommet

Stortingets kontrollutvalg mener POT begikk overtramp.

RANSAKING: Politiet ransaker Arne Treholt og Kari Storækres leilighet i Oscars gate i august 1983. Foto: POT/SCANPIX
RANSAKING: Politiet ransaker Arne Treholt og Kari Storækres leilighet i Oscars gate i august 1983. Foto: POT/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hoveddelen av Politiets overvåkingstjenestes (POT) overvåking av Arne Treholts leilighet var ulovlig, slår Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene, EOS, fast.

- Overvåkingen utgjorde en betydelig krenkelse av Treholt-familiens privatliv, slår utvalgets leder Helga Hernes fast - og viser til at familien ble romavlyttet, videofilmet og utsatt for gjentatte hemmelige ransakinger.

Hun beskriver overvåkingen som «massiv».

EOS-utvalgets konklusjon innebærer at ransakingene der POT fant Treholts almanakker og det omstridte pengebeløpet som seinere ble ført som bevis, var ulovlige.

- Ikke nødrett Utvalget opplyste på en pressekonferanse i dag at Treholt og familien ble overvåket over en periode på 13-14 måneder, fra slutten av 1982 fram til pågripelsen på Fornebu i januar 1984.

Overvåkingen foregikk bl.a. med tre mikrofoner i familiens leilighet i Oscars gate i Oslo - en i biblioteket, en på kjøkkenet og en på soverommet.

Spanere som var installert i en leilighet i etasjen over, kunne i sanntid høre hva Treholt og kona Kari Storækre til enhver tid foretok seg. I tillegg ble familiens telefon avlyttet.

I HÅNDJERN: Ap-topp Arne Treholt etter pågripelsen på Fornebu 20. januar 1984. Foto: BJØRN SIGURDSØN / NTB / SCANPIX
I HÅNDJERN: Ap-topp Arne Treholt etter pågripelsen på Fornebu 20. januar 1984. Foto: BJØRN SIGURDSØN / NTB / SCANPIX Vis mer

- POT hadde ikke rettslig grunnlag for romavlyttingen, sier Hernes.

Professor Erling Johannes Husabø konkluderer med at metodebruken ikke kunne begrunnes med nødrett - og utvalget slutter seg til det.

Minst ni ransakinger I tillegg til mikrofonene benyttet spanerne seg av en rekke overvåkingskameraer. Disse var montert bl.a. i biblioteket, i trappeoppgangen og utenfor inngangsdøra, i tillegg var et rettet mot kjøkkenvinduet.

Politiet var inne i Treholt-leiligheten minst ni ganger i perioden. Dette ble gjort for å vedlikeholde overvåkingsutstyret og samle bevis.

EOS-utvalget kommer til at også deler av videoovervåkingen og de gjentatte ransakingene ikke kunne begrunnes i loven.

Justisdepartementet (JD) visste om at det ble bevilget midler til POTs innkjøp av dekkleiligheten og overvåkingsutstyret - men det er uklart hvorvidt departementet var klar over den samlede metodebruken.

Hernes understreker at EOS-utvalget ikke har grunn til å tro at POT bevisst prøvde å føre JD bak lyset.

- MASSIVT OVERVÅKET: Treholt og kona Kari Storækres leilighet i andre etasje av Oscars gate 61, bare et par steinkast fra Slottet, ble utsatt for massiv overvåking. Overvåkingen foregikk i etasjen over, der politiet hadde installert seg i en dekkleilighet. Foto: TORE MEEK / SCANPIX
- MASSIVT OVERVÅKET: Treholt og kona Kari Storækres leilighet i andre etasje av Oscars gate 61, bare et par steinkast fra Slottet, ble utsatt for massiv overvåking. Overvåkingen foregikk i etasjen over, der politiet hadde installert seg i en dekkleilighet. Foto: TORE MEEK / SCANPIX Vis mer

- Men legaliteten av metodebruken burde vært vurdert i forkant og nedfelt skriftlig, sier hun.

Mislykket Utvalget kommer til at kameraet i biblioteket skulle fange opp hva Treholt leste eller skrev. Opptakene viste seg imidlertid å være av så dårlig kvalitet at det var umulig å se noe som helst av dokumentene.

Grunnen til at soverommet ble avlyttet, var trolig at telefonen sto der.

Utvalget mener at de utvendige kameraene muligens kan ha hjemmel i loven; siden disse kameraene var installert i dekkleiligheten, kunne bruken av dem anses som alminnelig spaning.

Hernes understreker at utvalgets etterforskning har vært vanskelig. 24 vitner er avhørt, men mange dokumenter er makulert, og lyd- og bildemateriale er ikke funnet. I tillegg er mange nøkkelpersoner døde.

Vitnenes forklaringer spriker på enkelte punkter, bl.a. mht. hva JD visste eller ei. Derfor har ikke utvalget klart å bringe på det rene om departementet var fullt underrettet om metodebruken.

Kald krig Hernes understreker at kritikken mot POT hadde vært langt krassere, hadde det vært åpenbart at overvåkingspolitiet skjulte metodene sine for departementet. I tillegg framhever hun datidas politiske klima, med den kalde krigen i full gang.

- Formeningen i POT den gang var at man skulle ivareta rikets sikkerhet, sier hun.

GRANSKERNE: Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene, EOS-utvalget, har gransket metodebruken i overvåkingen av Treholt. Foran utvalgets leder Helga Hernes. Foto: ERIK JOHANSEN / SCANPIX
GRANSKERNE: Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenestene, EOS-utvalget, har gransket metodebruken i overvåkingen av Treholt. Foran utvalgets leder Helga Hernes. Foto: ERIK JOHANSEN / SCANPIX Vis mer

- Den gang hadde de færre lovlige metoder til rådighet enn i dag, slår tingrettsdommer og utvalgsmedlem Wenche Elisabeth Arntzen fast.

Gjentakelseskommisjonen for straffesaker kom i forrige uke til at Arne Treholt ikke har grunnlag for å få saken mot seg ført for retten en gang til. Dette var fjerde gang den spiondømte tidligere Ap-toppen og diplomaten mislyktes i å få saken gjenopptatt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media