Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

POT avslørte spioner

Hemmelige agenter fra Saddam Husseins terrorregime og spioner fra land i Midtøsten er blitt avslørt mens de har jaktet på landsmenn som har søkt politisk asyl i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere groteske drap på opposisjonelle flyktninger fra land i Midtøsten-regionen - blant annet i England - fikk Politiets overvåkingstjeneste (POT) til å slå alarm. Opposisjonelle som hadde søkt asyl i vesteuropeiske land og ble sett på som «farlige», bare forsvant.

Gjennom et tett samarbeid med overvåkingspolitiet i Sverige og Danmark kom POT på sporet av agentene.

- Jeg ønsker ikke å opplyse fra hvilke land vi har avdekket hemmelige agenter. Men jeg kan bekrefte at flere land fra Midtøsten-regionen har drevet flyktningspionasje i Norge, sier Stein Vale, nestkommanderende i POT.

Omfattende

Selv om Vale ikke ønsker å kommentere hvilke lands agenter POT, SÄ PO (Säkerhetspolisen) i Sverige og PET (Politiets efterretningstjeneste) i Danmark har jaktet på og avslørt, får Dagbladet bekreftet at det først og fremst er Irak og ayatolla-regimet i Iran som har sendt ut hemmelige agenter.

- Dette blir det fort utenrikspolitikk av, derfor ønsker jeg ikke å si mer enn at dette gjelder flere land fra Midtøsten-regionen, sier Stein Vale.

- Vi har de siste 10 til 15 åra registrert omfattende virksomhet fra agenter fra Midtøsten- regionen. Representanter fra de aktuelle landene har vist unormal interesse for personer med tilhold i Norge, sier Vale.

Attentater

- Har POT avdekket forsøk på eller planer om attentat fra utenlandske agenter i Norge, rettet mot asylsøkere?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Vale.

Vale er derimot villig til å bekrefte at POT gjennom flere år har forebygd virksomheten til utenlandske agenter i Norge.

- For å forebygge har vi (POT, red.anm.) hatt kontakt med personer som har oppsøkt asylsøkere i Norge. I disse sakene har vi jobbet tett sammen med sikkerhetstjenester i andre land, sier Vale.

Beskyttelse

Dagbladet får bekreftet at personer som kan knyttes til Irans ambassade i Oslo og Iraks ambassade i Stockholm har blitt fotfulgt mens de har oppsøkt politiske flyktninger i Norge.

- Jeg kan jeg bekrefte at POT har vært oppmerksom på dette lenge. Vår oppgave er også å beskytte asylsøkere som har søkt tilflukt i Norge.

Den danske avisa Politiken har fått bekreftet at en irakisk spionsentral har blitt styrt fra Danmark. Agentene skal også ha operert i Norge.

Ifølge avisa har Saddam 14 spionsentraler i Europa.

Dagbladet får bekreftet at det først og fremst har vært unormal aktivitet rundt opposisjonelle irakere og kurdere.

Også politiske flyktninger som har søkt et fristed i Norden, skal være forsvunnet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!