- POT dolker Lamark i ryggen

Politiets overvåkingstjeneste får nå kritikk for å ha dolket sin dobbeltagent i ryggen etter å ha brukt ham i flere år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I forhold til folks vilje til å la seg rekruttere til slik tjeneste er det ikke særlig lurt å gå ut på den måten mot en agent, sier en sentralt plassert kilde til Dagbladet.

Flere kilder Dagbladet har snakket med peker på at POT burde vist mer rakryggethet i en slik sak.
- Det er forståelig at POT er frustrert, men det virker noe svakt å gå ut med slik kritikk av Svein-Erik Lamark, sier kilden.

POT forsvarer sin opptreden:

- Jeg tror ikke våre reaksjoner på at Lamark gikk ut i VG vil virke avskrekkende på andre kilder. Han har absolutt gjort en god innsats, saklig sett. Det har ikke vært noe ønske om å skyve ham ut i kulden. Det er avslutningen vi ikke er fornøyd med, sier politiinspektør Per Gammelgård ved POT til Dagbladet.

- Må ta ansvar

Men politiinspektør Per Gammelgård understreker at Lamark har brutt avtalen med politiet.

- Avtalen var at det Lamark erfarte gjennom sin kontakt, var forhold mellom oss. Det foreligger ingen taushetserklæring, men en formaning om ikke å gå ut nå i forbindelse med utvisningen. Slik sett får han vel ta sin del av ansvaret for situasjonen som har oppstått. Utover det er det ikke noe negativt å si om Lamarks innsats. Han har gjort en god jobb for oss, sier Gammelgård.

Forfatter og journalist Alf R. Jacobsen er blant dem som er sterkt kritiske til måten overvåkingssjef Sefland har håndtert saken.

- Svakt av Sefland

- Det er bemerkelsesverdig og direkte dumt av ham å gå ut og dolke sin egen agent i ryggen. Den eneste forklaringen på det må være at han ønsker å innsmigre seg overfor regjering og opinion. Dette er et politisk taktikkeri, for å sikre sin egen stilling. Politiet trenger det motsatte, prinsippfaste og rakryggete medarbeidere, sier Jakobsen.

Andre kilder i politi og påtalemyndighet som ikke ønsker å stå fram, har tilsvarende kritikk.

- I forhold til folks vilje til å la seg rekruttere til slik tjeneste er det ikke særlig lurt å gå ut slik mot en agent, sier en sentralt plassert kilde.
Til dette gjentar Gammelgård at man ikke har hatt til hensikt å skyve Lamark ut i kulden, men at POT har reagert på at han brøt avtalen i sluttfasen.

Redd for ryktet

Han beklager at spionsaken gjennom Lamarks offentliggjøring etter hans mening får feil fokus. Ifølge Gammelgård er det særlig inntrykket av en konspirasjon mellom POT og VG politiet reagerer på.

- Når vi får slike beskyldninger mot POT, blir det en polarisert debatt. Da må vi ta til motmæle, sier Gammelgård.
- Lamark sier at han ble lovet at han kunne gå ut med materiale, for eksempel videoopptak?

- Det får stå for hans regning. Det er helt på det rene at vår formaning gikk ut på at han ikke skulle gå ut nå i forbindelse med utvisningen.

- Men har det vært uttalt at han kunne gå ut med sitt materiale seinere?

- Det er mulig han har hatt ønske om det, men det har ikke vært tatt noe standpunkt til det hos oss.
- Men hvis han hadde ventet med å gå ut med historien, hadde det da vært greit?

- Det hadde jo vært bedre, svarer Gammelgård.

Riktig å utvise

På spørsmål om gjengivelsen av samtalen mellom Lamark og Serebrjakov har skadd overvåkingspolitiets arbeid, svarer Gammelgård:

- Det er jo uheldig at han bryter avtaler, og at våre arbeidsmetoder i noen grad blir kjent. Men samtalen som er gjengitt i VG bekrefter jo at grunnlaget for vår anbefaling om utvisning var riktig.