Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

POT-folkene rolige før avgjørelsen i Treholtsaken

- Tror det blir den riktige, sier eks-spaner Arne Solemsjø.

INN TIL AVHØR I FJOR: Den tidligere POT-tjenestemannen Leif Karsten Hansen på vei inn til Gjenopptakelseskommisjonen i Oslo for å avgi sin forklaring i forbindelse med påstander om forfalskning av beviser i Treholt-saken. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
INN TIL AVHØR I FJOR: Den tidligere POT-tjenestemannen Leif Karsten Hansen på vei inn til Gjenopptakelseskommisjonen i Oslo for å avgi sin forklaring i forbindelse med påstander om forfalskning av beviser i Treholt-saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les også: Her er alle juksepåstandene i Treholtsaken

I dag offentliggjorde NRK alle avhørene som Gjenopptakelseskommisjonen har foretatt i den siste runden i Treholtsaken.

Dermed kan vi lese hva de helt sentrale personene i saken har sagt. Hovedpersonene er de to POT-spanerne som er beskyldt for bevisfusk og deres gamle etterforskningsleder Ørnulf Tofte. Til kommisjonen har de forklart seg blant annet om det de husker om pengebevis og parkett.

Solemsjø og Hansen ble av forfatter Geir Selvik i fjor beskyldt for å ha forfalsket pengebeviset i Treholtsaken.

Påstanden er at de to spanerne plasserte penger i Treholts koffert etter at han var pågrepet, tok bilder og påsto at disse var tatt i hans leilighet under en ransaking før arrestasjonen. Selvik hevder dette ble gjort fordi det manglet beviser i saken og for å knytte Treholt til «russerpenger».

Rolige
Selv sier de tre til Dagbladet at de ikke er spente før ettermiddagens avgjørelse.

- Vi er på vei sydover i Europa, sier Leif Karsten Hansen via sin kone. Ekteparet skal likevel sørge for å få oppdateringer fra Norge via famlie som er her.

BENEKTER Å HA FORFALSKET BEVIS: Arne Solemsjø var inne til avhør i Gjennopptakelseskommisjonen i november i fjor. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BENEKTER Å HA FORFALSKET BEVIS: Arne Solemsjø var inne til avhør i Gjennopptakelseskommisjonen i november i fjor. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Ørnulf Tofte skal følge avgjørelsen hjemmefra. 88-åringen vil ikke si noe om utfallet, som han ikke føler han har noen forutsetninger for å spå.

- Jeg er ikke spent, jeg vet nøyaktig hva jeg har stått for og hva jeg står for, sier Tofte til Dagbladet.

Arne Solemsjø vil heller ikke kommentere ytterligere før vi har en avgjørelse.

- Jeg tror det blir den riktige avgjørelsen, sier han til Dagbladet.

Fra de to POT-spanerne har det tidligere kommet signaler om at de vurderer å gå til søksmål mot Selvik og deler av pressen for ærekrenkelser etter at saken har fått en avgjørelse.

LEDET TREHOLTETTERFORSKNINGEN: Treholtsaken var etterforskningsleder Ørnulf Toftes siste før han gikk av med pensjon.
NTB arkivfoto  Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
LEDET TREHOLTETTERFORSKNINGEN: Treholtsaken var etterforskningsleder Ørnulf Toftes siste før han gikk av med pensjon. NTB arkivfoto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media