Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

POT fryktet samisk geriljakrig

KARASJOK (Dagbladet): Politiets overvåkingstjeneste (POT) trodde på 70- og 80-tallet at norske samer planla å bygge opp en geriljahær med våpenstøtte fra Sovjetunionen. Dette kommer fram etter at en rekke samer nå har fått innsyn i «mappa si».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske myndigheters overvåking av samene ble intensivert før og under Alta-kampen.

I 1981 fremmes denne påstanden i et POT-notat:

«Det foregår hemmelige møter mellom sovjetiske representanter og ytterliggående elementer blant samene.»

Samtidig heter det i et annet notat - også det fra 1981:

«På andre hemmelige møter mellom samene og russerne er sabotasje og geriljaoppbygging blitt drøftet.»

Mange samer er i dag rystet over mistanken det hemmelige Norge kastet over dem.

- Ordet «krig» finnes jo ikke i det samiske språket. Men POT-notatene viser hvilke utrolig svake kunnskaper POT hadde om samisk historie og kulturelle forhold, sier Bjarne Store Jakobsen til Dagbladet.

Samiske talsmenn som Jakobsen og Odd Mathis Hætta arbeidet for å styrke urfolks rettigheter i nord.

Bombetrening

Ifølge POT var Hætta hjernen bak arbeidet med en samisk republikk på Nordkalotten.

POT var overbevist om at han trente sprengningsteknikk på vidda for å kjempe fram samestaten ved bruk av vold og terror.

- Verken privat, på møter eller ved festlige sammenkomster var det noen som overfor meg antydet noe om å danne en stat. Dette var fjernt for oss alle, sier Hætta til Dagbladet.

Helt siden 1960-tallet har han vært opptatt av samisk språk, kultur og samfunnsliv. At han også var tilknyttet Sosialistisk Folkeparti gjorde ham til et naturlig POT-objekt på 1970- og 80-tallet. Nylig fikk Hætta innsyn i mappa si i POTs arkiver og registre.

I et notat datert 6. november 1981 - skrevet av Rolf B. Wegner, nå politimester i Bergen - heter det blant annet:

«Blant de personer som er nevnt i ledelsen for bevegelsen, finnes forskjellig oppfatning om bruk av fredelige eller hardere metoder som gerilja og sabotasje i kampen om å nå målet.»

Sprengstoff

I et annet notat fra 1975 står det:

«Kilden hevder at gruppen i 1972, ifølge opplysninger han da fikk, arrangerte kurs i sprengningsteknikk på Finnmarksvidda. Medlemmene ble også anbefalt å søke opplæring i bruk av sprengstoff under sin militærtjeneste.»

Som medlem av den venstreekstreme gruppen er Hættas navn nevnt.

- Jeg har vært HV-soldat i mange år, forteller Odd Mathis Hætta og ler, som tror et lukket samepolitisk møte i 1973 pirret POTs nysgjerrighet.

- På møtet var det blant annet snakk om utgivelse av lærebøker og kronikker i avisene. Noe kurs i sprengningsteknikk, sabotasje og gerilja var ikke tema, sier Hætta.

Han ble overvåket da han var redaktør i avisa Sagat og seinere sjef for NRK Sameradio.

Løsrivelse

- Det ble etablert et trusselbilde om løsrivelse fra tre nasjonalstater. Enhver med noe kunnskap om infrastruktur og lagdeling i et moderne samfunn vil forstå at en såpass liten befolkning som den samiske aldri ville ha maktet å gjøre et opprør på hele Nordkalotten, sier han.

I notatet fra 1981 skriver Rolf B. Wegner at de har opplysninger «gitt av vel informerte kilder innen de samiske organisasjoner»:

«Arbeidet med dannelse av en samisk republikk på Nordkalotten som skal omfatte de deler av landområder i Norge, Finland og Sverige, hvor samene har sin største forankring, nemlig deler av Finnmark i Norge, Lappland i Finland og Norrbotten i Sverige, har den senere tid aktualisert seg, spesielt i Norge.»

- Dokumentene jeg har fått, viser at samtlige samiske organisasjoner, institusjoner, bevegelser og kristne foreninger ble mistenkt og passet på av frykt for løsrivelse og statsdannelse, sier Odd Mathis Hætta.

ALTA-KAMPEN: Konflikten rundt Alta-vassdraget førte til massiv overvåking av politisk aktive samer, så vel Høyre-folk som SV-ere. Her bæres skuespiller Nils Utsi bort av politiet under en demonstrasjon i 1981.
Hele Norges coronakart