POT har nazimiljø under oppsikt

Politiets Overvåkningstjeneste (POT) ved Inntrøndelag politidistrikt har fått tips om vekst i det nynazistiske miljøet i regionen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ting kan tyde på at en lokal organisering tilsluttet et sentralt nynazistisk miljø er i emning i politidistriktet, sier avdelingssjef Hans Kvernland i Politiets Overvåkningstjeneste ved Inntrøndelag politidistrikt til Trønder-Avisa.

Brune miljøer

Distriktet fikk et nytt asylmottak i fjor, og etter dette har politiet fått flere tips om folk som tilhører nynazistiske miljøer. POT mener imidlertid de har god oversikt over det såkalt «brune» miljøet i distriktet.

- Vi er klar over problemet. Blant annet sjekker vi jevnlig om noen i vårt område har meldt seg inn i noen av de nynazistiske organisasjonene, sier politidistriktssjef Kvernland. - Ting kan tyde på at en lokal organisering, tilsluttet et sentralt nynazistisk miljø, er under emning.

POT mener likevel at slike miljøer vil ha problemer med å få rotfeste i Nord-Trøndelag, fordi distriktet er forholdsvis gjennomsiktig.

- Fyllerør

Natt til 17. mai samlet en ungdomsgjeng seg i Steinkjer sentrum, og de skal ha sunget nasjonalistiske sanger. Dette skal likevel ha blitt betegnet som fyllerør og ikke organisert møtevirksomhet. Verken ordfører eller POT vil kommentere denne hendelsen. Ordføreren mener disse ungdommene ikke fortjener oppmerksomhet og at det er bedre å snu dem ryggen og vise avsky.

- Vær på vakt

POT-sjef Kvernland mener det er grunn til å være på vakt.

- Det er viktig å advare sarte sjeler mot å knytte seg til et eventuelt nynazistisk miljø. Det er litt for enkelt å bli dratt inn i dette - blant annet er det mulig å tegne seg som medlem av slike organisasjoner via Internett, sier Hans Kvernland til Trønder-Avisa.