- POT jobbet på bestilling fra tyskerne

- Vi kjente godt til hva norsk overvåking drev med, sier eksgeneral Karl-Christoph Grossmann (60) til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grossmann var stedfortredende sjef for avdeling IX (en operativ avdeling for kontraspionasje) i Stasis utenlandsspionasje (Hauptabteilung Aufklärung).

Grossmann sier dette i forbindelse med Dagbladets dokumentasjon av hvordan POT i samarbeid med den vesttyske kontraspionasjen planla en operasjon for å presse den østtyske ambassadørkona Bärbel, tidligere gift Krause, til å hoppe av og bli vestlig agent høsten 1983.

GROSSMANN MINNES at han i sin tid som en av topplederne i Stasis utenlandsspionasje ble konfrontert med eksempler som etterlot inntrykket av at POT «lojalt arbeidet på bestilling» fra den vesttyske kontraspionasjen Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) i Köln og overvåkingspolitiet Bundesnachrichtendienst (BND) i Pullach utenfor München.

Hans uttalelser har spesiell vekt fordi Grossmann har samarbeidet med vestlig etterretning etter DDRs sammenbrudd. Blant tidligere kolleger som er forblitt lojale mot det tidligere DDR-regimet, går han under tilnavnet «Forræderen».

Klaus Kuron, Stasi-moldvarpen i BfV som alarmerte Øst-Berlin og torpederte operasjonen mot Bärbel Krause, sier til Dagbladet at han er sikker på at kilden til POTs falske forestilling om at ambassadørkona var lesbisk, satt i vennskapsforeningen Norge-DDR.

DENNE FORENINGEN samlet ikke bare kommunistsympatisører, men også politikere fra et bredere spekter som gikk inn for at Norge skulle anerkjenne DDR som stat. Etter anerkjennelsen i 1973 arbeidet foreningen for å fremme forbindelsene med Øst-Berlin.

- Jeg har hele tida gått ut fra at POT hadde sine opplysninger fra en infiltratør i foreningen. I hvilken grad norsk politi drev telefonavlytting og fysisk overvåking av foreningens medlemmer, vet jeg ikke sikkert, men jeg går ut fra det, sier Kuron.

Dagbladet har de siste ukene hatt flere samtaler med Kuron, som er satt fri etter å ha sonet det meste av spiondommen på 12 år.

- Jeg gikk ut fra at vi som østtyske diplomater ble telefonavlyttet, både i ambassaden og residensen, sier tidligere DDR-ambassadør Werner Krause.

AVDELINGSSJEF Leif Seljesæter i POT husker godt aksjonen mot Bärbel Krause, men vil overfor Dagbladet ikke kommentere fiaskooperasjonen.

Seljesæter sto for kontakten med avdelingssjef Hansjoachim Tiedge i den vesttyske kontraspionasjen. Han vil ikke svare på hvordan POT hadde kommet fram til antakelsen om at Bärbel Krause skulle ha et lesbisk forhold.

Også dagens overvåkingssjef Per Sefland avviser å uttale seg om saken.

- Vi var klar over at vi ble overvåket. Jeg regner med at overvåkingstjenesten i hvert fall i perioder hadde sin mann i vårt styre som rapporterte alt vi foretok oss, sier Regi Enerstvedt til Dagbladet. Han var formann i Vennskapsforeningen mellom Norge og DDR («Foreningen for kulturelt samkvem med DDR») i begynnelsen av 1980-åra.

- Dette er ikke nye opplysninger for meg, sier Roald Halvorsen, som er en annen veteran fra samarbeidet Norge-DDR.

OFFER: Daværende ambassadørfrue ble offer for ondsinnede rykter og forsøk på utpressing i et høyt etteretningsspill tidlig på 80-tallet.