- POT lyver

STAVANGER (Dagbladet): POT fikk allerede 5. november i fjor tak i beslag fra spionsiktede Stein Viksveens leilighet i Brüssel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er stikk i strid med det overvåkningstjenesten opplyste da saken mot Viksveen var oppe i Oslo forhørsrett 16. desember.

Rystet

Sent i går kveld fikk Viksveen og hans advokat en kopi av et brev POT hadde sendt til Oslo forhørsrett.

Stein Viksveen og hans advokat, Atle Heljesen, er rystet over informasjoen som har kommet fram.

- Det var POT selv som innrømmet sin egen feilinformasjon i et brev vi fikk overlevert for noen timer siden. Dette er skandaløst, sier Viksveen til Dagbladet.

Gale premisser

- Er du ikke på en måte glad for denne glippen, som etter all sannsynlighet vil svekke POTs troverdighet i saken mot deg?

- Jo forsåvidt, men mest av alt blir jeg redd. Kjennelsen i forhørsretten rett før jul ble truffet på helt gale premisser. Der hevdet jo POT at de ikke hadde noe som helst av det beslaglagte materialet, og nå inrømmer de at dette ikke stemmer. I brevet skylder de på kommunikasjonssvikt. Dette holder rett og slett ikke.

Vurderer å anmelde

Materialet som POT nå innrømmer å ha sittet på hele tiden omfatter foruten 110 notater og dokumenter også utskrifter av 35 Viksveens telefonregninger samt to kart over Luxemburg og Belgia med journalistens egene notater i margen.

Senere skal de også ha fått tak i kopier av innholdet på harddiskene på tre av Viksveens fire pc'er og telefonlister lagret på Stavanger Aftenblads mobiltelefon og telefonen til Viksveens kone.

Stein Viksveen og advokat Heljesen vurderer nå om de skal anmelde POT for å ha løyet i retten.

- Jeg synes det virker merkelig at POT har klart å få kommunikasjonssvikt på et så sentralt punkt. Jeg mener dette svekker troverdigheten deres betraktelig, sier Stein Viksveen.

- Grunnleggende

Stavanger Aftenblads sjefredaktør Jens Barland ble orientert om utviklingen seint i går kveld.

- En ting er selve alvoret i feilinformasjonen. Noe annet er at POT med dette viser at de ikke har forstått de grunnleggende prinsipper for pressefrihet og kildevern i et demokrati, sier Barland til Dagbladet i natt.

Det lykkes ikke Dagbladet å få noen kommentar fra POT i natt.