Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

POT må besinne seg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Dagbladet kunne i går fortelle at Overvåkingspolitiet (POT) ved to anledninger har advart advokat Atle Helljesen - som er forsvarer for den spionsiktede journalisten Stein Viksveen - om at han kan bli fratatt sikkerhetsklareringen. Bakgrunnen er at Helljesen overfor vår avis har sagt at han ikke har sett indikasjoner på at POT har fått Viksveens navn fra CIA, av den grunn at alle slike opplysninger er sladdet i politidokumentene.
  • Helt siden det i januar ble offentlig kjent at Viksveen var siktet for spionasje, har vi anerkjent politiets rett og plikt til å komme til bunns i denne saken. Vi har forutsatt at politiet følger de vanlige reglene i lov og påtaleinstruks om etterforskning av straffesaker. Dessverre sviktet etterforskningen i så måte helt fra starten av. Den hemmelige siktelsen, den tvilsomme omgangen med beslagene i saken, de klare krenkelsene av pressens lovfestede kildevern, forsøkene på å underkjenne Stavanger Aftenblad som part og obstruksjonene av forsvarerens innsynsrett i politidokumentene, bidro til å svekke vår tiltro til POTs arbeid.
  • Men truslene mot Helljesen etter at han har forsøkt å ivareta sin klients interesser offentlig i en høyprofilert spionsak, representerer etter vår oppfatning et foreløpig bunnmål for POTs befatning med saken. Det framstår som absurd at en ikke-bemerkning om CIA blir utlagt som et straffbart brudd på taushetsplikten. POTs oppførsel er et meget grovt og forhåpentligvis ikke vellykt forsøk på å hemme motpartens arbeid i forhold til offentligheten og domstolene.
  • Som forsvarer har Helljesen et krav på ikke å bli identifisert med sin klient. Selv om domstolene finner at det er skjellig grunn til å mistenke Viksveen for straffbare forhold, betyr ikke dette at POT er gitt frie tøyler til å halvkriminalisere hans forsvarer. Sannheten om Viksveen-saken må fram, enten i retten eller i en fullstendig redegjørelse for en eventuell henleggelse. Det er en grense - og den går ikke ved Viksveens skyld eller uskyld - for hvor lenge et åpent og demokratisk samfunn kan tåle POTs opptreden i denne saken.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling