Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

POT må kutte

For første gang i historien fikk Politiets overvåkingstjeneste i år et strammere økonomisk budsjett. - Det er vanskelig for POT å skjøtte de oppgavene vi er pålagt. Situasjonen er lite tilfredsstillende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overvåkingssjef Per Sefland er bekymret. Politiets overvåkingstjeneste fikk for første gang i historien kuttet budsjettene i år.

Ved siden av de økonomiske innstrammingene har den hemmelige tjenesten også mistet 50 stillinger.

Dagbladet har kopi av et brev overvåkingssjef Per Sefland og politiinspektør Sigmund Engen sendte til ledelsen i Justisdepartementet i vår. I brevet gjør POT det klart at de ikke er fornøyd.

I brevet heter det: «...utgangspunktet for neste års budsjett og rammetildeling er ikke særlig forlokkende...».

- Vanskelig

- Jeg kan bekrefte at vi i år fikk et mindre budsjett, noe som har gjort det vanskelig for POT å skjøtte de oppgaver samfunnet har pålagt oss å løse. Konsekvensene er redusert drift, noe som gjør det meget vanskelig for oss, sier Per Sefland.

Overvåkingssjefen vedgår at de nye, stramme økonomiske rammebetingelsene i den hemmelige tjenesten har gått ut over både operative, nasjonale og internasjonale forpliktelser POT har.

Ledelsen i Politiets overvåkingstjeneste mener det er et misforhold i oppgaver den hemmelige tjenesten skal utføre, og de økonomiske rammebetingelser som myndighetene nå gir POT.

- Vi har vært nødt til å justere vårt aktivitetsnivå. Som overvåkingssjef synes jeg ikke situasjonen er tilfredsstillende, sier Per Sefland.

Det er ikke mange årene siden POT var den eneste tjeneste som fikk mer penger enn de hadde bedt om. På midten av nittitallet var det ikke uvanlig at myndighetene bevilget mer penger til tjenesten, enn overvåkingstjenesten hadde bedt om. Det er ikke lenger tilfellet.

- Ikke samsvar

- Vi har blitt tvunget til å redusere aktiviteten. Våre ressurser står i dag ikke i forhold til de oppgaver vi er satt til å løse, sier Sefland.

Han ønsker ikke å fortelle hvilke oppgaver som i dag ikke blir løst tilfredsstillende.

- Faktum er at vi i dag ikke kan delta nasjonalt og internasjonalt i samme grad som tidligere, sier Sefland.

- Hvordan?

- Jeg kan ikke utdype det nærmere. Men generelt sagt har vi vært nødt til å stramme inn på virksomheten i betydelig grad, sier Sefland.

Overvåkingssjefen sier rett ut at det etter hans oppfatning i dag ikke er samsvar mellom oppgaver og forpliktelser og de ressurser som den hemmelige tjenesten har.

- Situasjonen er lite tilfredsstillende, slår Per Sefland fast.

KUTT HOS POT: Overvåkningssjef Per Sefland er bekymret.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media