POT-mann diplomat i Moskva

Politiførstebetjent Egil A. Nærum (45) er politiattaché ved Den norske ambassaden i Moskva. Det russerne trolig ikke vet, er at Nærum er en av de mest betrodde tjenestemennene i POT.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærum var i går kveld i mottakelse ved den norske ambassaden i Moskva for å ta farvel med den utviste fiskeriråden Rune Castberg. Overfor Dagbladet bekrefter Nærum at han har jobbet for Politiets overvåkingstjeneste (POT).

Men ut over det er han svært ordknapp.

Svært taus

- Jeg vil ikke si noe om min tid i POT. Der vil jeg henvise til Justisdepartementet, sier Nærum. Han vil heller ikke si noe om hvorvidt det er sannsynlig at russiske myndigheter kjenner til hans karriere i POT.
Men Dagbladet vet at etterretningsmiljøet i Norge trodde at hvis en norsk diplomat skulle utvises fra Russland i «diplomatkrigen», ville det være Egil A. Nærum og ikke de utviste Rune Castberg og Ole Johan Bjørnøy i Murmansk.

Egil A. Nærum har Forsvarets russiskkurs, og har vært opptatt av russiske forhold i flere år.

Det er ikke uvanlig at pensjonerte spionjegere fra Overvåkingssentralen jobber ved ambassadene i Øst-Europa.

Men det betegnes som oppsiktsvekkende at norske myndigheter valgte å sende politiførstebetjent Egil A. Nærum til Moskva.

Han har flere års bakgrunn i Politiets overvåkingstjeneste.

Øverkils mann

Politimester Arnstein Øverkil i Asker og Bærum har tidligere arbeidet nært sammen med politiførstebetjent Egil A. Nærum, blant annet i Midtøsten.

Øverkil bekrefter at Nærum har permisjon fra overvåkingspolitiet og Asker og Bærum politidistrikt.

- I Norge er overvåkingspolitiet integrert i det vanlige politiet. Det er ikke noe dramatisk i at Nærum har vært i POT. Han har så vidt jeg vet tjenestegjort ved samtlige avdelinger her i Asker og Bærum politidistrikt, sier Øverkil.
Politimesteren mener det vil være litt dumt dersom det fokuseres på Nærums bakgrunn.

- Uproblematisk

Pressetalsmann Ingvar Havnen i Utenriksdepartementet forstår ikke at det kan oppleves problematisk fra russisk side, at norske myndigheter sender en aktiv spionjeger til Moskva, som politiattaché.

- Vi ser ingen problemer med at Nærum tjenestegjør ambassaden. Han er ansatt i en stilling vi også har ved flere ambassader. Oppgavene er flere, og han rapporterer direkte til politiet, sier Ingvar Havnen.

Overvåkingssjef Per Sefland valgte i går kveld å ikke snakke med Dagbladet.