POT overvåket niåring

Politets overvåkningstjeneste registerte en niåring i sine arkiver, fordi foreldrene hans var politisk aktive. Nå krever Torgrim Titlestad erstatning fra staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Torgrim var ni år ble han første gang registrert i POT sine arkiver. Neste gang skjedde da han var 14, og skulle få pass. Årsaken til at POT overvåket den lille gutten i knebukser, var fordi moren og faren hans støttet kommunismen fra 1950-tallet og utover, skriver Stavanger Aftenblad.

I dag er Titlestad historiker, og han har bedt om innsyn i mappa si hos POT. Han har fått den utlevert, men mener det må være registert mer om ham enn det han har fått se så langt. Det som opptar Titlestad mest er hva slags planer overvåkningstjenesten hadde for ham og foreldrene dersom det skulle oppstå en internasjonal krise, hvor kommunistene spilte hoevdrollen.

- Mest sannsynlig ble jeg registret sammen med mine søsken for at vi kunne plasseres på barnehjem dersom det oppstod en krisesituasjon og foreldrene våre ble tatt, sier Torgrim Titlestad til Stavanger Aftenblad.

I en krisesituasjon hadde myndighetene bestemt at faren til Torgrim Titlestad kunne interneres, stilles for standrett og skytes.

Stortinget har bestemt at borgere som er ulovlig overvåket kan gis inntil 100 000 kroner i erstatning. Titlestad vil søke om erstatning for seg og sin far både når det gjelder ulovlig registrering, ulovlig politisk overvåkning, ulovlig telefonavlytting og ulovlig romavlytting.