Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

POT reddet fra ny skandale

Riksadvokatens bemerkning om at det «åpenbart var riktig å gjennomføre en grundig etterforskning og påtalemessig vurdering» i Viksveen-saken redder Politiets overvåkingstjeneste. - Dette er ikke et nederlag for POT, sier overvåkingssjef Per Sefland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at siktelsen mot Viksveen ble henlagt i går, brukte Sefland riksadvikatens «frifinnelse» for alt den var verdt.

- Det var ingen feilvurdering å etterforske og sikte Viksveen, sier overvåkingssjef Sefland til Dagbladet.

Han kritiserer lederen for Stortingets kontrollkomité, som mener saken «viser at POT fremdeles har sin egen agenda». Sefland viser til riksadvokat Buschs presisering av at POT hadde plikt til å foreta en grundig etterforskning.

- Det er sjelden at riksadvokaten legger slik vekt på den siden av en sak. Jeg setter stor pris på at han gjør det, fordi ulike medier har satt fokus på nettopp dette spørsmålet.

- Men henleggelsen vil likevel oppfattes som et nederlag for POT?

- Absolutt ikke. Det vil være innlysende for alle som har eller får adgang til saken at vi hadde plikt til å innlede og gjennomføre etterforskningen. Dette er ikke noen vinn-eller-forsvinn-aksjon; vi må opptre objektivt og legge vekt også på forhold som taler i siktedes favør. Dette kan føre til at siktelsen frafalles, sier Sefland.

Bortsett fra SVs Ågot Valle er norske politikere tause om henleggelsen. Valle er leder for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

- Viksveen-saken viser at POT fremdeles har sin egen agenda. Det kan virke som det er folk i POT som skal legitimere den historien de tidligere er blitt kritisert for, sier hun, og sikter til Lund-rapporten og etterforskningen av Berge Furre.

Hele Norges coronakart