POT-spaner får ikke støtte for påstand om juks

Ingen andre støtter påstanden om juks av de som er avhørt av Gjenopptakelseskommisjonen.

Oslo  20100919.
Arkivbilde fra 4. februar 1986 som viser Arne Treholt som forsøker å legge 15.000 dollar inn i en konvolutt, slik påtalemyndigheten påsto å ha funnet i hans dokumentmappe.
Foto: Erik Thorberg / Scanpix
Oslo 20100919. Arkivbilde fra 4. februar 1986 som viser Arne Treholt som forsøker å legge 15.000 dollar inn i en konvolutt, slik påtalemyndigheten påsto å ha funnet i hans dokumentmappe. Foto: Erik Thorberg / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spaneren opprettholder likevel sin versjon, skriver Aftenposten, som er avisen vedkommende fortalte sin historie til 18. september i fjor.

Politimannen hevdet at etterforskningslederen for Treholt-saken, Ørnulf Tofte, konstruerte pengebeviset mot spiondømte Treholt.

- Reinspikka tull. Det har aldri skjedd, sier Tofte til avisen. Han underbygger sin benektelse med at påstått veksling av dollar i banken ville kunne spores, og legger til at «det er sinnssykt å påstå noe slikt».

Den tidligere spaneren i POT fortalte sin historie bare en uke etter at boka «Forfalskningen» kom ut. Her blir det hevdet at det finnes bevis for at bildene som skulle dokumentere pengefunn i Treholts leilighet før han ble pågrepet, må ha blitt tatt etter arrestasjonen.

Påstandene i boka var så oppsiktsvekkende at Gjenopptakelseskommisjonen bestemte seg for å se på Treholt-saken nok en gang. Kommisjonen er nå ferdig med sine undersøkelser. Partene fikk materialet fra kommisjonen 16. februar, med en måneds frist til å kommentere etterforskningen.

Ifølge Aftenposten ble den tidligere POT-spaneren hardt presset og konfrontert med en rekke usannheter da han ble avhørt av kommisjonen for andre gang i januar i år. Her skal utrederne blant annet feilaktig ha hevdet at ingen støtter ham i at det ble drevet ulovlig videoovervåking av Treholts leilighet.
(NTB)