POT-spaner ga nye opplysninger i avhør

Spaneren som forrige helg fortalte at POT fabrikkerte pengebeviset mot Arne Treholt.

Advokat Harald Stabell under  presentasjonen torsdag  av boken "Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken" under en pressekonferanse i Litteraturhuset. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix .
Advokat Harald Stabell under presentasjonen torsdag av boken "Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken" under en pressekonferanse i Litteraturhuset. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Spaneren fra overvåkingspolitiet som forrige helg fortalte at POT fabrikkerte pengebeviset mot Arne Treholt, kom med nye opplysninger i avhør med førstestatsadvokaten tirsdag.

Avhøret med førstestatsadvokat Lasse Qvigstad varte i to timer. Det ble gjennomført i Økokrims lokaler i Oslo tirsdag, før riksadvokat Tor-Aksel Busch anmodet Gjenopptakelses-kommisjonen om å ta over etterforskningen av påstandene om forfalskning av pengebeviset, skriver Aftenposten.

Den tidligere POT-spaneren fortalte til Aftenposten sist lørdag at pengebeviset i Treholt-saken var forfalsket ved at etterforskningslederen skal ha gått i banken for å låne dollar for å ta et bilde. Dette skal ha skjedd etter at Treholt ble arrestert, men før rettssaken.

- Eksspaneren gjentok i avhøret hovedtrekkene i det han tidligere har sagt til Aftenposten. Men han kom også med nye opplysninger om ulovlige metoder som overvåkingspolitiet benyttet seg av, sier advokat Bendik Falch-Koslung, som var med under avhøret.

Eksspaneren forteller at han gruet seg til avhøret, og at det var godt å få det gjennomført. Han har vært plaget av dårlig samvittighet i flere år. Nå er han forberedt på å stille til avhør også for Gjenopptakelseskommisjonen, dersom den aksepterer henvendelsen fra riksadvokaten.

Dersom kommisjonen aksepterer oppdraget, vil materialet fra Lasse Qvigstads undersøkelser så langt, inkludert tirsdagens avhør av eksspaneren, bli oversendt dit.

Treholts advokat Harald Stabell sier til avisen at han aksepterte at Qvigstad ledet avhøret, til tross for Treholts habilitetsinnsigelse mot Busch og Qvigstad. Grunnen er at den tidligere POT-spaneren har gitt uttrykk for at det var viktig å få unna avhøret.

(NTB)