Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

POT-spanere uenige om pengefunn hos Treholt

Ble det funnet penger i leiligheten en eller to ganger?

UENIGE: Bilder fra rekonsturksonen av fotograferingen av pengebeviset.Nå er de tidligere etterforskerne uenige i hvor mange ganger de fant penger hos Treholt.
UENIGE: Bilder fra rekonsturksonen av fotograferingen av pengebeviset.Nå er de tidligere etterforskerne uenige i hvor mange ganger de fant penger hos Treholt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også omstendighetene rundt pengefunnene er det uenighet om blant etterforskerne som har forklart seg for Gjenopptakelseskommisjonen, skriver Aftenposten.

To eller ett funn Ifølge dommen mot Arne Treholt i 1985 ble det funnet penger i hans leilighet ved to anledninger, 17. mai og 23. august 1983. Det bygger på ransakingsrapportene fra POT-tjenestemennene Leif Karsten Hansen og Arne Solemsjø. Begge har fastholdt dette i avhør med kommisjonen som i fjor høst gjenåpnet Treholt-saken etter påstander om juks med pengebeviset.

Imidlertid sier spaningssjefen i POT på den tiden Treholt-saken pågikk i et ferskt avhør med kommisjonen at det kun ble funnet penger ved ransaking nummer én. Det samme sier en sentral POT-spaner som koordinerte informasjonen og overvåket begge ransakingene gjennom direkte avlytting.

Ikke koffertbilder Daværende utenriksråd i Utenriksdepartementet, Kjell Eliassen, har i forklaringen sin til Gjenopptakelseskommisjonen sagt at han ble forevist pengebeviset før Treholt ble pågrepet, men at også han kun kjenner til ett tilfelle der det ble funnet penger i leiligheten til Treholt.

Dessuten forklarer Eliassen at han fikk se bilder av penger på et bord og av en konvolutt med penger. Under rettssaken var samtlige av bildene som ble vist fram derimot av en koffert med penger.

Spaneren som overvåket ransakingen, sier i avhør at Hansen og Solemsjø ikke talte opp pengene som ble funnet. Under bevisopptaket for Høyesterett i 1986 sa imidlertid både Hansen og Solemsjø at alle pengene ble talt opp og at pengetellingen ble tatt opp på lydbånd.

Anonyme bilder Solemsjø tok de aller fleste bildene under ransakingene. Han har overfor kommisjonen forklart hvorfor alle pengebildene er «anonyme» - det vil si tatt på en slik måte at miljøet rundt ikke vises og at det dermed ikke er mulig å knytte bildene til Treholts leilighet.

Svaret er at det tenkte de aldri på. Det man var opptatt av, var å finne Treholts 7. sans, ikke å samle bevis.
(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling