Corona

- Potensial til tredje bølge

Helsemyndighetene understreker at den britiske varianten som er påvist i Nordre Follo er «vesentlig mer smittsom» enn den som startet pandemien. Nå økes kapasiteten for testene som påviser mutantene.

BESKYMRET: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad frykter en tredje smittebølge etter utbruddet i Nordre Follo kommune. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 70 000 +551
mutantsmittet1 120
døde 622 +2
påvist smittet 113 000 000+447.1K
døde 2 510 000 +10.1K
Se mer

Helsedirektoratet møtte pressen kl. 14.30 i forbindelse med corona-utbruddet i Nordre Follo, hvor den engelske virusvarianten er påvist hos to sykehjemsbeboere på et sykehjem.

- Helsedirektoratet har anbefalt Nordre Follo, etter konsultasjon med FHI, å stenge ned alle barnehager og skoler i kommunen, i tillegg til skjenkesteder, bingohaller, treningssentre, og så videre, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

12.00 meldte kommunen at de innfører nedstenging, foreløpig fram til onsdag neste uke. Helsedirektoratet støtter dette.

Guldvog har deltatt i et møte med en rekke nærliggende kommuner.

- Det vurderes videre om det skal foretas en regional samordning. Det var et samstemt ønske fra nabokommunene om at det jobbes fram konkrete felles regionale tiltak. Noen ønsker også en beslutning på regjeringsnivå. Dette er fremdeles til vurdering.

- Vesentlig mer smittsom

På spørsmål fra NRK, sier Guldvog at han ikke tror det vil være aktuelt å innføre nedstenging i hele regionen, men at innskjerpinger kan være aktuelt.

- Jeg vil minne om at denne varianten av viruset er vesentlig mer smittsom enn det viruset vi allerede er kjent med. Det har et potensial til å kunne drive fram en tredje bølge med voldsom kraft i Norge. Det er det vi vil forsøke å unngå - om ikke for enhver pris, så er det av veldig stor verdi for de norske samfunnet hvis vi klarer å unngå det.

Det er så langt ingenting som tyder på at varianten gir mer alvorlig sykdom.

MÅ ØKES: Avdelingsdirektør Line Vold ønsker bedre kapasitet for å kunne teste folk raskere for coronavirus. Reporter: Marte S. Lien. Video: Hans Arne Vedlog. Vis mer

- Risiko for spredning

Etter pressekonferansen sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet at situasjonen i Nordre Follo er uavklart.

- Vi vet ikke nøyaktig hvordan dette viruset har spredd seg, eller hvor mange som er smittet av det. Men det er alvorlig, fordi det øker risikoen for at det kan spre seg til andre deler av landet, og vi vet at det er et virus som er vanskeligere å håndtere og begrense enn de viruset vi er vant til sier han til Dagbladet.

En vesentlig faktor i helsemyndighetenes vurdering er at mange i kommunen jobber i andre kommuner.

Foto: Berit Roald / NTB
Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Dette er en bo- og arbeidsregion som egentlig også omfatter store deler av Oslo-området, og det gjør at risikoen er stor for at dette kan spre seg.

Nakstad understreker at vi ikke befinner oss i en situasjon hvor helsevesenet er overbelastet.

- Vi er ikke i en slik situasjon, og tror ikke nødvendigvis vi havner i en slik situasjon heller. Problemet med viruset er at hvis det først begynner å dominere i samfunnet og spre seg, er det mye vanskeligere å begrense smittespredningen enn ved det viruset vi er vant til. Da vil det bli veldig mange smittede på kort tid, og da vil belastningen på helsetjenesten øke.

Derfor er det viktig å begrense spredningen raskt, sier han.

- Vil det føre til en tredje smittebølge?

- Hvis ikke vi får kontroll på det, og dette viruset begynner å spre seg samfunnet vårt, så kan det skje. Men dette er også et virus det er mulig å kontrollere. Holder vi god avstand og har lite kontakt med andre, vil ikke dette viruset spre seg.

Øker kapasiteten

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI sier helgenomsekvensering - prøven som påviser hvorvidt en positiv prøve er en mutert variant - er en tidkrevende prosess.

- Det er en mer tidkrevende analyse enn de vanlige analysene, som er rettet mot bare å påvise om man har SARS-CoV-2-viruset eller ikke. Helgenomsekvensering tar tid, og i tillegg er det kapasitetsproblemer på laboratoriet. Her går det mellom fire og seks dager med selve analysearbeidet, og i tillegg er det litt kø systemet.

Derfor tok det i dette tilfellet 13 dager å få svar. Vold legger til at det er utviklet en hurtigere metode, og at kapasiteten på laboratoriet økes. Derfor vil det kunne gis raskere svar heretter.

På spørsmål fra Dagbladet om testkapasiteten burde vært oppskalert tidligere, svarer Vold:

- Vi ønsker oss bedre kapasitet. Det jobber vi med. Samtidig ser vi at vi i Norge er blant de fire landene i Europa som analyserer mest. Men det er bekymring for at man generelt ikke har god nok oversikt over virusvarianter som sirkulerer, også i andre land.

22 ansatte smittet

Den engelske virusvarianten er påvist hos to sykehjemsbeboere på et sykehjem i Nordre Follo.

Prøvene som påviste smitten ble tatt 3. januar i tilknytning til et utbrudd på sykehjemmet. Beboerne som fikk påvist varianten, begge over 90, er døde. Utbruddet gjelder så langt 22 ansatte og 12 beboere ved sykehjemmet.

Den engelske varianten av coronaviruset er ifølge Helsedirektoratet mer smittsom enn den som først drev pandemien. Det er imidlertid ingenting som tyder på at den gir mer alvorlig sykdom.

Status vaksinasjon Full oversikt

318 722 (5.9%)i Norge har fått dose nr 1
149 622 (2.79%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer