Donald Trump og Mitch McConnell skaper splittelse for Republikanerne

- Potensiell giftpille

Det er full ordkrig og total splittelse i Det republikanske partiet.

ANSPENT: Forholdet mellom Donald Trump og Mitch McConnell er alt annet enn strålende. Foto: REUTERS/Yuri Gripas
ANSPENT: Forholdet mellom Donald Trump og Mitch McConnell er alt annet enn strålende. Foto: REUTERS/Yuri Gripas Vis mer
Publisert

Mitch McConnell ønsket ikke å dømme sin tidligere president i riksrettssaken, men kom med en knusende tale der han mente det var bevist over enhver tvil at Donald Trump var «praktisk og morals ansvarlig for å provosere fram» det voldelige angrepet fra Trump-tilhengere mot Kongressen 6. januar.

Tirsdag svarte Trump i en lang uttalelse der han blant annet omtaler McConnell som en «sløv, gretten og humørløs politisk pamp».

Nå står de på hver sin side av et splittet Republikansk parti. På den ene står McConnell og hans støttespillere, på den andre Trump og hans følgere som blant andre Marjorie Taylor Greene.

- Det er en mye mer giftig konflikt innad i partiet. Hele situasjonen rundt Trump er enda mer eksplosiv enn tidligere konflikter, sier USA-ekspert og forfatter og skribent Jan Arild Snoen til Dagbladet.

- Vi vet ikke helt hvor dette ender, men vi ser konturer av en åpen borgerkrig, sier Civita-forsker Eirik Løkke til Dagbladet.

HUDFLETTER TRUMP: Under lørdagens høring i riksrettssaken gjorde leder for minoriteten i Senatet, Mitch McConnell, det helt klart hva han syns om stormingen på Capitol Hill og Donald Trump. Vis mer

- Potensiell giftpille

Både Snoen og Civita-forsker Eirik Løkke er enige om at McConnell i lang tid er den som har jobbet for å holde partiet samlet.

- Dette til tross for splittelse og dyp uenighet internt. Denne splittelsen er ikke helt ny, men det er tydeligere nå enn på lenge: Man ser en tydelig splittelse mellom selve fundamentet - McConnell-siden - mot Republikanerne som støtter Trump - trumpistene. McConnell er lei, og ser hvilken potensiell giftpille Trump er for Republikanerne, sier Løkke.

Han fortsetter:

- Ingen vil nok trekke seg, men mange i Senatet blir utfordret i primærvalget i 2022. Det blir spennende å se hva velgerne i distriktene ender med å gjøre, sier Løkke.

Snoen forteller at konfrontasjonen med Trump først startet da det var klart at president Joe Biden vant valget. Ekspresident Trump har derimot en annen tankegang, ifølge Snoen.

- For Trump er det veldig enkelt. Han ønsker å kvitte seg med alle som har kritisert ham, og ikke bare de som stemte for riksrett, sier Snoen, og viser til de sju republikanerne som stemte for å dømme Trump.

Et tredje parti?

Ifølge rapportene skal Trump ha vurdert å starte et tredje parti, men skal så seinere ha slått fra seg dette. Verken Løkke eller Snoen tror dette er et tema for noen av partene nå.

- Da skal splittelsen være ekstremt stor, og det er strukturelle årsaker til at det er lite tenkelig. Begge sider fort finne ut at de da overlater et permanent flertall til Demokratene, sier Løkke.

Snoen tror heller ikke at Trump kommer til å tjene på dette.

- For Trump er det meningsløst fordi han per dato har kontroll på Det republikanske partiet. Vi ser ikke noen stor bevegelse blant republikanske velgere. Det er flere enn før valget, men det er ikke massivt. Slik det ligger an nå vil Trumps folk vinne de aller fleste nominasjonene i senatsvalgene i 2022, sier Snoen.

Men:

- Jeg tror ikke at Trump og republikanerne vil vinne valget i 2024. Jeg tror han er ute innen den tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer