Potensielle svindlere bør nektes forsikring på bilen

Norske kunder betaler hvert år mellom 600- 800 kroner for mye i premier på grunn av forsikringsbedrageri. Allikevel synes Ole Jacob Frisch i Norges Forsikringsforbund at de som svindler har rett på nye forsikringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I Sverige har fokus på de store kostnadene med forsikringsbedrageri satt i gang en debatt om nye tiltak for å få bukt med forsikringsbedrageri. Kriminolog Leif G. W. Perssons forslag på Sveriges Forsikringsforbunds årsmøte i dag er at potensielle svindlere skal betale mer i premie. I de verste tilfelle skal de ikke få lov til å tegne forsikring på bilen i det hele tatt, melder Aftonbladet. Perssons utredning viser at av cirka 10 000 mistenkte forsikringsbedragerier vil bare 200 bli politianmeldt. En bedre løsning ifølge Persson er å nekte visse personer å tegne ny forsikring.

Direktør Ole Jacob Frich i Norges Forsikringsforbund avviser at dette er aktuelt i Norge:

- De som vil bli rammet er de som er motpart i et tilfelle. Det er faktisk slik i Norge at vi har en ordning for selv biler som ikke er forsikret. Norges Forsikringsforbund har organisert et tilbud sånn at folk får et oppgjør i de tilfeller hvor biler er uforsikret, sier Frisch.

Politisak

Persson påpeker at siden 1989 har antall forsikringsbedragerier som etterforskes i Sverige gått ned. Flere svenske forsikringsselskap har sluttet å anmelde svindel, selv om det er et stadig voksende problem.

- I Norge er ikke det tilfelle. Vi har rett som det er saker som går for domstolene, hvor vi har helt klare bevis på at folk har forsøkt å bedra forsikringsselskapene. Det er ganske strenge dommer i Norge for forsikringssvindel, slik at man faktisk kan risikere ubetinget fengsel ved den typen bedrageri, sier Frich til Dagbladet: på nettet.

Undersøkelser i Sverige viser at den typiske forsikringssvindler er mann, under tredve år, uten fast inntekt og med kriminelt rulleblad.

Frich vil ikke at disse skal få større premier fordi de tilhører en gruppe i befolkningen som er sterkere belastet. Retten til å forsikre eiendom er «hellig» for Norges Forsikringsforbund som på det nåværende tidspunkt ikke vil diskutere forsikringsnekt for kjente svindlere.

- Vi har ikke planer om det nå, men det er fortvilet i de tilfellene hvor vi vet at her er folk som bevisst har svindlet forsikringsselskapene, sier Frisch.

Kalkyler

- Vi har gjort en grov kalkyle som viser at en vanlig norsk gjennomsnittshusholdning taper et sted mellom 600 og 800 kroner i form av høyere premier på grunn av urederlighet, svik og svindel fra andre forsikringskunder, fortsetter han.

I Norge har vi et prinsipp om at når folk har sonet en dom og gjort opp for seg så skal de i prinisippet likebehandles som alle andre. Norge har dessuten et system for registrering av personer som tegner forsikring i flere selskaper og fremmer krav i disse. Det gjør at det er enklere å identifisere og etterforske svindlere.

- En forsikringsavtale er selvfølgelig et tosidig forhold. Hvis det er slik at en person har forbrutt seg grovt mot et selskap så vil det ikke overraske om selskapet sender kunden videre til konkurrentene, sier Frich.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer