Mindre sikkert:  Potensielle tap fra eiendomsbransjen har økt, ifølge Norges Bank. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Mindre sikkert: Potensielle tap fra eiendomsbransjen har økt, ifølge Norges Bank. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Potensielle tap fra eiendomsbransjen har økt

Bølger i eiendomsbransjen kan skape problemer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Det er liten grunn til å frykte tap fra husholdningssektoren, viser en fersk studie fra Norges Bank.

Derimot har potensielle tap fra eiendomsbransjen økt, skriver Finansavisen.

I flere år har Norges Bank vært bekymret for den høye og stigende gjelden i husholdningene. Ikke fordi sentralbanken har fryktet store bankproblemer på grunn av misligholdte boliglån i seg selv, det har Øystein Olsen og før ham Svein Gjedrem vært klare på.

Risikoen ligger først og fremst i at et kraftig boligprisfall og/eller kraftig økte renter kan få husholdningene til å bremse opp så mye i sin etterspørsel at det rammer næringslivet ellers. Og det er herfra tapene vil komme til bankene, har Norges Bank advart.

Bankene risikerer nemlig tap gjennom nedskrivinger og tap i eiendomsselskapene, tap på egne eiendomsprosjekter og tap hvis prisfall gir stans i byggeprosjekter.

Hvis boligprisene faller, slår det langt hardere ut i boliginvesteringene enn i konsumet. Trolig betyr et boligprisfall på én prosent at boliginvesteringene faller med like mye, mener Norges Banks tallknusere.

Store svingninger i boliginvesteringene gir klar fare for banktap. Det potensielle tapet har økt fordi bankenes utlån til bolig- og eiendomsutvikling har økt klart over tid.

Samlet finner forskerne et «signal om at eiendomskanalen i større grad er sårbar for et fall i boligprisene enn tidligere,» og oppfordrer til å følge utviklingen i eiendomsmarkedet nøye, skriver Finansavisen.

Flere nyheter Stig Myrseth ber investorer våkne opp
Kun 1 av 2 kjøpere leser alt om boligen før de byr
Tar norske luksusboliger til utlandet