TERROR - Potensielle terrorister befinner seg nå her hjemme, midt iblant oss, sier generalløytnant og sjef for E-tjenesten Kjell Grandhagen, Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
TERROR - Potensielle terrorister befinner seg nå her hjemme, midt iblant oss, sier generalløytnant og sjef for E-tjenesten Kjell Grandhagen, Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

- Potensielle terrorister befinner seg nå her hjemme

Kjell Grandhagen, sjef for E-tjenesten, fastslår nå at potensielle terrorister er i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- E-tjenestens fokus var primært på om internasjonale terrornettverk kunne planlegge og gjennomtørre terroranslag i Norge. Dette har nå endret seg fundamentalt. Grensen mellom utviklingen ute og hjemme er i oppløsning. Potensielle terrorister befinner seg nå her hjemme, midt iblant oss, sier generalløytnant og sjef for E-tjenesten Kjell Grandhagen,

I kveld holder Grandhagen sitt årlige foredrag i Oslo Militære Samfund. Der gjorde han det klart at terrorfaren i Norge forventes å øke i løpet av 2015.

• Les E-sjefens foredrag her.

- Jihad - Noen av disse potensielle terroristene reiser utenlands på jihad, for så å returnere hjem til Norge. Andre holder seg hjemme, men blir influert av terrororganisasjoner der ute til å forsøke å gjennomføre anslag, sier Grandhagen.

Sjefen for E-tjenesten pekte på at veksten og framgangen til den militante islamistgruppen ISIL (også kjent under navnet Den islamske stat)  i Syria og Irak var den viktigste endringen i det internasjonale trusselbildet for terrorisme i 2014.

- ISIL har nå tiltrukket seg et meget stort antall fremmedkrigere fra vestlige land, inkludert Norge. Under opphold hos ISIL mottar de trening, får kamperfaring og står i fare for å bli ytterligere radikalisert. Kombinert med ISILs oppfordringer om å gjennomføre angrep i vestlige land, vil denne utviklingen sannsynligvis medføre økt fare for terrorangrep mot Vesten, sier Grandhagen.

Utfordringer Sjefen for Norges hemmelige utenlandstjeneste mener at bildet forsterkes ytterligere av at både al-Qaida og ISIL fortløpende etablerer filialer i nye land i Midtøsten, Afrika og Asia.

- Disse to store terrornettverkene har havnet i et innbyrdes konkurranseforhold om hegemoniet innenfor global jihad. Terrortrusselen også mot Norge og norske interesser i utlandet forventes derfor å øke i løpet av 2015, sier Grandhagen og fortsetter:

- Utfordringene det internasjonale trusselbilde for terrorisme medfører for etterretnings og sikkerhetstjenestene er åpenbare. Det krever at tjenestene arbeider på nye måter og med nye metoder, og det krever ikke minst et inngående og nært samarbeid mellom tjenestene.