Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna Solberg og norske fremmedkrigere

- Potensielle terroristers rettssikkerhet går foran nasjonens sikkerhet

Frp's Jon Helgheim sier det samme som felte Listhaug. Gir Ap og stortingsflertallet skylda.

ØNSKER STRENGERE LOV: Frp's innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim mener Norge, med dagens lovverk, er handlingslammet dersom mistenkte norske terrorister er på vei tilbake til landet. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
ØNSKER STRENGERE LOV: Frp's innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim mener Norge, med dagens lovverk, er handlingslammet dersom mistenkte norske terrorister er på vei tilbake til landet. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Takket være Ap og resten av flertallet har vi dessverre ikke muligheten til å handle raskt dersom farlige personer med onde hensikter er på vei til Norge. Potensielle terroristers rettssikkerhet går foran nasjonens sikkerhet, sier Frp's innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim til Dagbladet.

Helgheim påpeker at det han sier nå, i essens er identisk med ordlyden som felte partifelle Sylvi Listhaug som minister for et knapt år siden, etter at et lovforslag om å kunne frata terrormistenkte nordmenn statsborgerskapet såkalt administrativt (istedenfor i domstolen) ble nedstemt på Stortinget.

MÅTTE GÅ: Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) valgte etter massivt press å gå av for et knapt år siden, etter denne Facebook-posten. Foto: Skjermdump Facebook / NTB Scanpix
MÅTTE GÅ: Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) valgte etter massivt press å gå av for et knapt år siden, etter denne Facebook-posten. Foto: Skjermdump Facebook / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg uttalte det allerede før Listhaugs innlegg, under debatten om lovforslaget. Men det ble ikke noe oppstyr av det, sier Frp-politikeren.

- Følger bare loven

I helga slo statsminister Erna Solberg fast at norske fremmedkrigere i Syria har rett til å vende tilbake til Norge. Det samme gjelder barna deres.

- Alle norske statsborgere har rett til å komme til Norge, sa Solberg - som også understreket at de som har tjent Den islamske stat (IS), vil bli straffeforfulgt.

Helgheim har gjentatte ganger uttalt seg kritisk til scenarioet at IS-krigere skal få slippe inn i Norge etter endt «tjeneste» i Syria. Men han presiserer at Solberg bare følger norsk lov, som slår fast at alle norske statsborgere har krav på å komme til Norge.

- Erna Solberg er bundet av flertallet, og det er ikke slik at hun «åpner opp for» at fremmedkrigere skal få komme tilbake, sier Frp-politikeren.

IS-KRIGER: En IS-kriger i Raqqa i 2014. Nå er «kalifatet» på vikende front, og mange fremmedkrigere, også norske, forventes å ville ta seg tilbake til hjemlandet. Foto: Reuters / NTB Scanpix
IS-KRIGER: En IS-kriger i Raqqa i 2014. Nå er «kalifatet» på vikende front, og mange fremmedkrigere, også norske, forventes å ville ta seg tilbake til hjemlandet. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Felt av Facebook-post

I mars i fjor måtte daværende justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug gå av, etter at hun og rådgiver Espen Teigen la ut en Facebook-post med teksten «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet».

Innlegget var skrevet i frustrasjon over at stortingsflertallet - alle partiene unntatt Høyre og Frp - gikk imot et lovforslag om å frata personer deres norske pass hvis de med sannsynlighetsovervekt har «utvist framferd sterkt til skade for Norges vitale interesser».

Dette skulle gjelde personer med dobbelt statsborgerskap, slik at de ikke skulle bli sittende igjen som statsløse.

Rettssikkerhet

Det springende punkt var at denne passinndragningen skulle kunne hastebehandles administrativt, det vil si av departementet istedenfor domstolen, for å få fortgang i prosessen. Stortingsflertallet mente dette ville gå ut over rettssikkerheten, og stemte forslaget ned.

Ifølge det vedtatte lovverket kan terrormistenkte nordmenn bli fratatt statsborgerskapet, men ved dom og ikke administrativ behandling. Det mener Frp og Helgheim ikke er tilstrekkelig for å sikre rikets sikkerhet.

- Vi vil stå handlingslammet. Jeg skjønner at folk er frustrert og redde for sikkerheten i Norge, sier han.

- Skal ikke hente

Den innvandringspolitiske talsmannen setter pris på statsminister Solbergs presisering av at det ikke blir aktuelt for norske myndigheter å dra ut for å hente fremmedkrigerne og deres barn hjem.

- Noen andre land gjør det, men det skal ikke Norge gjøre. Det fins også mange norske barn rundt om i verden, men norske myndigheter kan ikke reise rundt og hente dem til Norge - det vil være kidnapping, sier han.

Helgheim presiserer at det er forskjell på norske fremmedkrigere som står ved den norske grensa og vil inn, og de som ikke kommer seg ut av Syria.

Video: LARS EIVIND BONES / DAGBLADETVis mer Vis mer

- De som kommer til Norge for egen maskin, skal få slippe inn. Det som er uaktuelt, er å hente fremmedkrigere hjem, sier han.

Adgang til rettssak

- Hvis den nedstemte lovteksten gikk igjennom: Hvordan ville saksbehandlingen blitt dersom en norsk IS-kriger med familie står ved den tyrkiske grensa?

- Hvis norske myndigheter kom til at vedkommende er en fare for rikets sikkerhet, ville statsborgerskapet blitt tatt, og de kunne ikke reist. Personen ville fått mulighet til å prøve saken for domstolen på et seinere tidspunkt, sier Jon Helgheim.

Han legger til at han ønsker seg en åpning for å frata personer med bare ett statsborgerskap dette, dersom de blir dømt for de grove forbrytelsene i lovteksten.

- I dag er det, påfallende nok, mulig å frata personer med falske identitetspapirer statsborgerskapet, selv om de bare har ett, påpeker han.

30 krigere

Norske myndigheter går ut fra at rundt 30 norske fremmedkrigere oppholder seg i Syria, mens omtrent like mange er døde. I tillegg kommer ca. 40 barn med norsk tilknytning.

Rettssystemet har slått hardt ned på hjemvendte fremmedkrigere, som gjennomgående har fått lange fengselsstraffer.

IS er ifølge rapporter presset inn på et minimalt areal øst i Syria. Samtidig ber USAs president Donald Trump vestlige allierte om å ta tilbake og straffeforfølge tilfangetagne IS-krigere - rundt 800.

Sylvi Listhaug, som i dag er konstituert som Frp's 1. nestleder, ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet, med henvisning til at hun er i skibakken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!