USA:

- Potensielt katastrofalt

Trump ville ha «oppfordret» Russland til å angripe Nato-land som ikke punger ut. Uttalelsen ryster alliansen i grunnvollene. Med god grunn, mener eksperter.

TRUMP: Under et valgkampmøte i South Carolina, var Donald Trump helt klar på hva han ville ha gjort dersom et Nato-land ble angrepet av Russland. Reporter: Edward Stenlund. Video: AP Vis mer
Publisert

Under et valgkampmøte natt til søndag norsk tid uttalte Donald Trump at han ville ha «oppfordret» Russland til å angripe Nato-land som ikke har oppfylt sine økonomiske forpliktelser.

Uttalelsen har rystet en rekke av forsvarsalliansens 31 medlemsland. Med god grunn, mener norske eksperter.

- Internasjonalt uttrykker Trumps ord faktisk svakhet, ikke styrke. Den indikerer at under ham vil vestlig samhold svekkes. Dermed settes vi alle, inkludert USA, i større fare, sier seniorforsker Karsten Friis ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) til Dagbladet.

NTNU-professor Jo Jakobsen, ekspert på internasjonale relasjoner, er enda krassere i språkbruken.

- Dette er potensielt katastrofalt for troverdigheten til Nato. Dette er ting vi har hørt før, men det virker som om det er mer alvor i det. Det kommer til å skape enda mer panikk, og vil være en potensiell katastrofe for Vest-Europa. Det ligger i sakens natur at denne troverdigheten vil bli testet av de som har interesse av å teste den, sier Jakobsen til Dagbladet.

VALG: Er det sannsynlig at Donald Trump blir amerikanernes neste president? Dette mener Dagbladets kommentator Marie Simonsen. Video: Anabelle Bruun/Dagbladet TV, NTB Vis mer

- Leses av Kina og Russland

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, som Trump tidligere har kalt sin «største fan», gikk søndag ettermiddag norsk tid ut mot Trumps uttalelser.

- Enhver antydning om at allierte ikke vil forsvare hverandre, undergraver vår alles sikkerhet, inkludert USA sin, sa Stoltenberg i en uttalelse.

Han forsøkte deretter å forsikre Natos medlemsland.

- Ethvert angrep på Nato kommer til å bli møtt med et samlet og kraftfullt svar, sier Stoltenberg videre.

Seniorforsker Friis, som blant annet har forsket på europeisk sikkerhets- og forsvarspolitikk og Nato, mener Stoltenbergs uttalelse er ment som en «indirekte» påminnelse til Trump.

- Trumps utspill var nok myntet på amerikanske velgere, der han vil framstå som handlekraftig og tøff. Så Stoltenberg minner ham indirekte på at uttalelsen også leses av Kina, Russland og allierte, sier Friis.

USAs president Joe Biden har også gått ut mot Trumps kommentarer, og kalt dem både «rystende» og «farlige».

Her viser Ivanka Trump hvordan det gikk da hun skulle prøve å surfe i en bølgesimulator. Video: Instagram / @Ivankatrump. Reporter: Helena Ringheim / Dagbladet TV Vis mer

Møter ikke Nato-krav

Nato vedtok allerede i 2014 at medlemmene skulle ta sikte på å bruke to prosent av sitt bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar.

Selv etter Russlands invasjon av Ukraina, når fremdeles bare et mindretall av Nato-landene det målet.

Bare ett år siden 2014 har Norge nådd målet om å bruke to prosent av BNP på forsvar: Det var i 2020, og årsaken var et corona-lavt BNP.

Under sitt første Nato-møte i 2017 benyttet Trump anledningen til å skjelle ut alliansens stats- og regjeringssjefer, for åpent kamera, og anklaget dem for å snylte på USA.

På Natos toppmøte året etter, skal han ha truet med å trekke USA ut av Nato med mindre alliansens medlemmer punget ut ytterligere.

Så lenge NTNU-professor Jakobsen kan huske, har Trump vært kritisk til USAs alliansepolitikk, og i særdeleshet hvordan Natos europeiske medlemmer ikke har bidratt nok til alliansen.

- Sånn sett er ikke dette noe nytt, men når du signaliserer sånne ting som Trump nå har gjort, signaliserer du samtidig at avtalene du har skrevet under på, ikke har noen verdi, sier Jakobsen.

Donald Trump møter velgere i Iowa søndag. Kort tid inn talen ble han avbrutt av en demonstrant. Se hva Trump sier til demonstranten. Video: AP / X Vis mer

- Europas feil

Professoren er likevel svært kritisk til hvordan Europa har forberedt seg på, eller rettere sagt ikke forberedt seg på, et isolasjonistisk USA.

- Og det er i betydelig grad Europas feil. Det er store forskjeller mellom land og ledere, men himmel og hav så lang tid de har hatt på å forberede seg. I stedet har de stukket hodene sine i sanden, tenkt at den forrige Trump-perioden tross alt gikk bra, og at de kunne fortsette som før, sier Jakobsen.

Det gir igjen Trump mer retorisk ammunisjon, påpeker NTNU-professoren.

- Det gir Trump enorme muligheter til å spille det kortet. I perioder har det vært nødvendig å binde seg til USA, men å legge alle eggene i USA-kurven, kunne man fint ha unngått. Det har man også hatt lang tid på å unngå, sier professoren.

- En ny Trump-periode med enda større usikkerhet om USAs garantier til Nato-land, vil være en veldig alvorlig situasjon for Europa. Og Natos troverdighet vil få seg enda flere trøkker under Trump, legger han til.