Potet- krigeren

Skryt gjerne av beate og pimpernell til Fedon Lindberg, men han fatter fortsatt ikke hvorfor norske potetbønder ikke dyrker mer brokkoli og blomkål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Poteten har i årevis vært en av bærebjelkene i den norske selvforsyningspolitikken, men verden er ikke slik lenger. I dag er grensene åpne og det er på tide å tenke nytt. Hvorfor kan ikke potetbøndene dyrke mer blomkål og brokkoli? spør Fedon Lindberg.

Skru tida ett år tilbake, og den greske indremedisineren var «bare» en kokebokforfatter, som behandlet pasienter for overvekt og diabetes ved klinikken Vekt i balanse i Oslo.

Nå er han landskjent som «Slanke-Fedon», fullkornbrødbaker, brunostrefser og potetkritiker. Han har terget på seg et samlet norsk ernæringskorps og talt selveste professor Kaare Norum midt imot.

DET HAR VÆRT

litt stille rundt deg i media i det siste?

- Ja, var det ikke på tide? Jeg tror jeg har fått min dose i år. Nå har jeg konsentrert meg om klinikken. Vi har fått flere leger, har opplært flere kursledere og driver teori- og matlagingskurs over hele landet. Ventelistene er lange.

- Og kanskje «Årets navn» i Dagbladet.

- Selvsagt er det hyggelig! Jeg er stolt av å ha bidratt faglig i kostholdsdebatten, samtidig som det har vært veldig tøft. Jeg er lege - ikke en sanger eller skuespiller som drømmer om å bli kjendis. Derfor var jeg ikke forberedt, verken på den positive eller den negative oppmerksomheten. Men det er selvsagt en drømmesituasjon å nå ut til så mange når du jobber med helse og ønsker å gjøre livet bedre for folk, sier Fedon.

- Hva har vært verst å takle i året som har gått?

- At noen gang på gang har forsøkt å så tvil om min faglige kompetanse, troverdighet og vurderingsevne. Det har vært tøft å takle den personfokuserte, harselerende tonen enkelte har møtt meg med. I Norge er det et stort problem å tjene penger. Men jeg har tjent penger fordi det jeg har sagt er blitt populært. Jeg har ikke sagt det for å tjene penger, sier Fedon.

DU FLYTTET TIL

Norge i 1986. Når bestemte du deg for å gå til krig mot kostholdstradisjonene våre?

- Jeg har hele tida prøvd å formidle forskning og fakta, ikke å gå til angrep. Det hadde vært veldig bra hvis poteter og fint brød hadde vært så kjernesunt som enkelte skal ha det til, men slik er det ikke. Og med globaliseringen og de åpne landegrensene ser jeg ingen grunn til å opprettholde en produksjon basert på gammel selvforsyningspolitikk. Norsk kost er i dag mer enn fisk, bær, potet og melk. Det må være lov å tenke nytt, mener Fedon.

- Du er selv glad i fløtegratinerte poteter, har jeg hørt?

- Ja, men for meg er poteter festmat - ikke dagligkost. Det handler ikke om å kutte ut poteten helt, men om å tone den ned, sier Fedon.

FLERE MENER AT DU

selv er det beste beviset for at rådene dine ikke virker. Hvorfor er ikke du, som er så bevisst på hva andre bør spise, en sylfide selv?

- For meg handler det ikke om å være syltynn, men om å ikke være skadelig overvektig. Jeg morsjonerer regelmessig og spiser hensiktsmessig, og er fornøyd med det. Da ser jeg ingen grunn til å prøve å bli et godt eksempel med en syltynn kropp. Mange slanke mennesker har et elendig kosthold, sier Fedon.

Da Dagbladet intervjuet matdoktoren i sommer, røpet han sin neste bokplan: kostholdsråd beregnet for foreldre og barn. Verket er langt fra ferdig, men på nyåret kommer «Naturlig slank» ut i Danmark og Hellas. Den er allerede lansert i Finland og Sverige, og Fedon utelukker ikke at flere av dr. Lindberg-produktene etter hvert kan havne i svenske butikkhyller.

I SVERIGE HAR DET

vært en helt annen debatt. Der går ikke folk ned i skyttergravene og rakker ned på hverandre, men diskuterer saklig på faglig grunnlag, sier Fedon.

- Tør du å utfordre den norske ernæringseliten igjen etter alt det bråket som har vært i år?

- Jeg er ikke redd for bråk og deltar gjerne i faglige debatter. Det er fordi jeg føler meg så utrolig trygg på det jeg sier. Jeg leser og følger daglig med på alt som kommer av nytt forskningsmateriale på mitt felt, samtidig som jeg er bevisst på å ikke prøve å framstå som ekspert på alt mulig. Jeg har en ydmyk holdning til det jeg vet, sier Fedon.

STEM PÅ ÅRETS NAVN HER:

POTETKRITIKER: Fedon Lindberg elsker fløtegratinerte poteter, men bare til fest.