Poteter i eksil

«Pottitlandet» Norge vil ikke ha gartner Per Gjertsens franske gourmetpoteter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN/HVASSER (Dagbladet): Nå vil han dyrke potetene i eksil i Sverige før de får oppholdstillatelse på norske gourmetrestauranter. Strenge norske regler tvinger Gjertsen til å gjøre en vri på Harry-handelen. Han har fått forbud mot å sette de franske rosevalpotetene på jordene sine på Hvasser i Vestfold. På lager har han 15 tonn poteter fra fjorårets produksjon. Dem har Mattilsynet krevd at han skal kaste.

Leier jord i Sverige

- Dette er poteter som finnes på fatene til gourmetrestauranter som Bagatelle og Annen Etage. Men nå er det slutt på produksjonen her i landet. Jeg har måttet leie meg et stykke jord i Sverige for å få lov til å dyrke denne fantastiske potetsorten, sier Gjertsen.

Innen EU faller potetene i god jord. Han fikk smaken på franske roseval for sju- åtte år siden. Fra sin søster fikk han noen få settepoteter. Sakte, men sikkert dyrket han fram større og større avlinger. Settepoteten han til slutt brukte, kom fra norsk jord.

I fjor solgte han 60 tonn poteter før Mattilsynet slo til. Virksomheten hans falt ikke i deres smak.

Sykdomsfrie

- Regelverket her i landet er så komplisert at jeg ikke forstår det. Potetene mine er analysert på Landbrukshøgskolen på Ås og erklært sykdomsfrie. Men det er ikke godt nok, sier Gjertsen.

Han tør ikke si at Mattilsynet er helt på jordet og setter seg ikke på bakbeina. Men han velger å sette potetene i svensk jord i stedet. Settepotetene kommer med trailer fra Frankrike, analysert og godkjent av EU-myndigheter.

Han regner med å ha 80 tonn poteter klare til høsten. Da ruller de over grensa til Norge.

Da er de ikke lenger «hete poteter» for Mattilsynet og er sikret innreise og oppholdstillatelse.

HET POTET: Gartner Per Gjertsen må dyrke potetene sine i Sverige. Den franske rosevalsorten er en «het potet» for norske myndigheter.