Poteter innsatt med nagler mot maskinpistoler

Israelsk politi kastet ut jødiske bosettere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Dagbladet.no tidligere i dag: Hæren evakurerer settlere i Hebron, palestinere trakasseres

Jødiske bosettere og aktivister reagerte med raseri da israelsk politi kastet dem ut fra et hus de hadde okkupert i Hebron på Vestbredden.

Palestinske olivenlunder, hus og biler, samt innbyggere i den palestinske byen, fikk unngjelde for at israelsk politi omsider gikk til aksjon for å fjerne bosetterne. Utkastelsen var i tråd med en kjennelse i israelsk høyesterett.

En stor, svart røyksky hang over byen etter at gjenger svidde av palestinske avlinger og, ifølge palestinske innbyggere, to hus og flere titall biler. Tre palestinere fikk skuddskader og ble fløyet ut av byen med helikopter. I tillegg ble fem sivile og to politimenn såret under selve utkastelsen. Et 20-tall okkupanter fikk dessuten behandling for røykforgiftning.

Sparket og skrek

Rundt 100 politifolk ble satt i sving for å få de rundt 250 okkupantene ut. Det ble brukt tåregass og sjokkgranater mens aktivistene kastet steiner og kjemikalier mot politi og soldater. Styrkene trakk folk ut med makt, og mange sparket og skrek for å motsette seg evakuering.

Inne i huset ble det funnet poteter innsatt med nagler, som aktivistene ville bruke som ammunisjon.

Hele aksjonen tok under en time. Etter utkastelsen ble dører og vinduer loddet igjen, for å hindre at folk tok seg inn i det fire etasjes høye huset på nytt. Men ingen av okkupantene ble pågrepet, opplyser en polititjenestemann

KASTET UT: Israelsk politi kastet torsdag ut bosettere og aktivister som okkuperte et hus i byen Hebron på Vestbredden. Foto: REUTERS/Baz Ratner/Scanpix
KASTET UT: Israelsk politi kastet torsdag ut bosettere og aktivister som okkuperte et hus i byen Hebron på Vestbredden. Foto: REUTERS/Baz Ratner/Scanpix Vis mer

I Jerusalem

Jødiske ungdommer støtte sammen med israelske styrker flere steder i byen etter utkastelsen. Også palestinske gjenger støtte sammen med bosettere.

Uroen spredte seg til Jerusalem, der høyreaktivister forsøkte å blokkere hovedveien til byen. Demonstrantene kastet steiner mot politiet som forsøkte å spre dem. Minst elleve aktivister ble arrestert.

Det har i flere dager vært sammenstøt mellom israelske styrker og bosettere, som også har gått til angrep på palestinere i nabolaget. Spenningen i byen økte kraftig etter at israelsk høyesterett 16. november bestemte at okkupantene skulle fjernes.

- Huset vil bli evakuert og beskyttet av den israelske hæren (IDF) i påvente av rettens kjennelse om hvem som eier huset, sa forsvarsminister Ehud Barak, som tidligere på dagen hadde forsøkt å snakke bosetterne til fornuft.

- Denne gruppen med ekstremister vil måtte lære på den harde måten at de må respektere loven og staten, la Barak til.

- Valgte vold

Yesha, den største israelske bosetterorganisasjonen, hadde bedt Barak om å utsette beslutningen om å kaste ut bosetterne i to uker, men forsvarsministeren insisterte på at okkupantene måtte følge kjennelsen fra høyesterett, som i forrige måned ga ordre om at okkupasjonen måtte opphøre.

Poteter innsatt med nagler mot maskinpistoler

- Lovløsheten i Hebron må ta slutt, sa Barak etter sin samtale med Yesha.

- Barak valgte volden. Dette kunne ha skjedd på en fredelig og lovlig måte, sa Yesha-leder Danny Dayan.

Kritisk

Venstresiden og deler av israelsk presse er svært kritisk til at hæren ikke har gått til aksjon tidligere.

- Det er på høy tid at bosetterne evakueres fra Hebron, sier den israelske fredsorganisasjonen Peace Now.

- Regjeringen må begynne å ta ansvar og gripe inn mot disse lovbryterne. Bosetternes aksjoner truer med å sette hele regionen i lys lue, heter det i en uttalelse fra organisasjonen torsdag.

Utkastelsen vil utvilsomt føre til sterke reaksjoner fra den ekstreme høyresiden og føre til et ytterlige spent klima i Israel. Militære analytikere frykter at uroen i Hebron skal spre seg til andre bosetninger på Vestbredden.

- Det vil ikke ta slutt her. Vi vil komme tilbake igjen og igjen, bekrefter Naftali Woldman, en 20 år gammel israelsk aktivist.

(NTB)

VOLDELIGE SAMMENSTØT: Flere bosettere ble skadet i sammenstøtene.
FJERNET: En jødisk bosetter blir fjernet fra et hus i Hebron på Vestbredden. Israelsk høyesterett har slått fast at okkupantene må fjernes.
PROTESTERER: Denne kvinnen ville ikke flyttes.