Potetkjempe tapte penger på driften

HOFF SA har opparbeidet seg en dominerende posisjon innen frosne potetprodukter. I 2018 ble driften tynget av engangshendelser og flere ukontrollerbare omstendigheter.

Pommes frites. Illustrasjonsfoto: pilipphoto / Shutterstock / NTB scanpix
Pommes frites. Illustrasjonsfoto: pilipphoto / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Hoff SA, tidligere HOFF Norske Potetindustrier BA, leverte et svakt 2018 på tross av god vekst innenfor dagligvaresegmentet.

Selskapet, som er mest kjent for frosne potetprodukter, fikk et resultat før skatt på 4,1 millioner kroner, mot 27,9 millioner kroner i 2017.

Driftsresultatet kom inn på minus 10,1 millioner kroner; det første tapet på driften siden 2010.

Tynges av engangskostnader og dårlig avling

Ifølge regnskapsrapporten tynges resultatet fra driften av en avsetning på 13,2 millioner kroner, hvorav 12,2 millioner kroner belastes 2018-regnskapet, fra en dom i søksmål anlagt fra Strand Brænderi AS.

Administrerende direktør i Hoff SA Ingeborg Flønes opplyser overfor Hegnar.no at selskapet har valgt å anke avgjørelsen, men at tapet regnskapsføres i sin helhet iht. dommen jfr. forsiktighetsprinsippet.

Den voldsomme økningen i strømprisen i 2018 påvirket også driftskostnadene med «noen millioner kroner», ifølge Flønes.

På råvaresiden ville heller ikke ukontrollerbare omstendigheter gå i den Gjøvik-baserte potetforedlerens favør. Dårlig vær skapte problemer, og bruttomarginen falt fra 53 prosent i 2017 til 49 prosent i 2018.

– Høsten 2017 var veldig krevende, spesielt på Østlandet, med mye regn og dårlig vær. Det gjorde at lagringsforhold, kvalitet og mengde potet i fjor vår var krevende. Det ble noen ekstra kostnader, sier Flønes til Hegnar.no.

Dominerende posisjon

Omsetningen beløp seg til 538,3 millioner kroner, mot 521,3 millioner kroner året før.

Omsetningen fra dagligvaresegmentet ble 238 millioner kroner, en oppgang på hele 32,6 millioner kroner fra 2017.

Ifølge regnskapet har HOFF SA en markedsandel i dagligvaresegmentet innenfor frosne potetprodukter på hele 41 prosent. Det tilsvarer en økning på 18 prosentpoeng siden 2012.

Det er Hoff Opphøgde Potteter som driver veksten.

Finansielle investeringer

HOFF SA eier 4,8 prosent av aksjene i alkoholprodusenten Arcus der Stein Erik Hagen er største aksjonær. I 2018 mottok Hoff utbytte på om lag 5,5 millioner kroner fra Arcus.

Selskapet er også storeier i Fjordland og sitter på en eierandel tilsvarende 10 prosent av de utestående aksjene i ferdigmatprodusenten. I fjor mottok HOFF SA 4,5 millioner kroner i utbytte fra Fjordland, ned fra 5,6 millioner kroner året før.

Potetforedleren har også plassert penger i en rekke obligasjoner. Aker, Austevoll Seafood, Bonheur, Fjord1, Kistefos, Schibsted og Hoegh LNG låner alle penger fra HOFF SA i størrelsesorden én til to millioner kroner. Obligasjonsporteføljen utgjorde ved utgangen av fjoråret om lag 21 millioner kroner.

HOFF SA plasserer også annen overskuddslikviditet i en rekke DNB-fond.

To hovedfokus i tiden fremover

Flønes sier til Hegnar.no at selskapet er inne i en strategisk prosess for å konkretisere og spisse satsingen fremover.

Hoff-sjefen er tydelig på at produktinnovasjon og kostnadskontroll vil være de to viktigste fokusområdene i årene som kommer.

Flønes sier overfor Hegnar.no at hun forventer en driftsmarginen på om lag 3-4 prosent for inneværende år.

Fra 2012 til 2017 leverte HOFF en driftsmarginen på 4-5 prosent.

Andre økonominyheter

Kina er ingen valutakursmanipulator
Maaseide-bank snur minus til pluss