Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

POTs mobbing av Stein Viksveen

Politiets overvåkingstjenestes behandling av Viksveen-saken er på mange måter en uhyrlig skandale som POT ikke kan slippe unna med at Riksadvokaten henlegger saken «på grunn av bevisets stilling».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en formulering som vil få mange til å si at «det er nok noe i anklagene mot Viksveen, men politiet klarer bare ikke å føre bevis som holder for norsk rett».

Riksadvokatens uttalelser i intervjuet med NRK fredag, bidrar til å styrke denne oppfatningen. Riksadvokaten sier at bakgrunnen for å henlegge saken er at man ikke kan bevise at de opplysninger Viksveen har gitt videre til representanter for det tidligere DDR har vært av hemmelig karakter.

Dette etterlater det inntrykk at Viksveen har innlatt seg med Stasi-folk, for å hjelpe dem med informasjon som de ikke kunne ha skaffet seg gjennom åpne kanaler.

Kontakt

Viksveen har nok vært i kontakt med Stasi-folk - eller omvendt - men det har mange norske journalister. Jeg er selv en av dem.

Mine erfaringer med norsk politi, på mer enn en måte, er at uttrykket «saken henlegges på grunn av bevisets stilling» oftest brukes for å dekke over at politiet ikke har vist verken det sunne skjønn eller den profesjonalitet som bør kunne kreves.

Ett av de spørsmål som både menigmann og norske politikere bør stille seg i dag er hva slags prioriteringer påtalemyndigheten foretar. I Viksveen-saken har POT brukt enormt store ressurser på et forhold som - selv om førstestatsadvokat Lasse Qvigstad skulle hatt det fnugg av grunnlag for sine mistanker - ikke kan betegnes som annet enn kriminalpolitisk arkeologi.

Gjennom fire år har POTs folk reist land og strand rundt i både Norge og Europa i forbindelse med denne saken. Qvigstad skal endog ha reist transatlantisk for å kunne delta i et møte om saken hos Riksadvokaten 9. mai i år.

Utgifter

Bare den famøse konfrontasjonen Qvigstad stelte i stand mellom Viksveen og syv- åtte tidligere Stasi-agenter i Berlin og Dresden i vår, skal ha kostet over to millioner kroner. At Stasi-agentene mente å kunne gjenkjenne Viksveen, er ikke det spor rart. Bilder av ham har jo florert i aviser, på TV og på Internett. Selv mennesker som aldri har møtt Stein Viksveen vil i dag kunne kjenne ham igjen på gata. Det er en del av den skade POT har påført ham.

Alt i alt må POT ha brukt titalls millioner kroner på saken. Jeg ser gjerne at POT korrigerer meg på dette punkt, om mine antagelser ikke er riktige.

Hva om man heller hadde brukt tid, penger og krefter på å avdekke hva som skjer i dag, i stedet for å forsøke å finne ut av hva som eventuelt kunne ha skjedd for 22- 35 år siden?

I sitt arbeid med saken, har POT hatt avhør av eller samtaler med seks medarbeidere i Stavanger Aftenblad.

Som den daglige leder av redaksjonen var jeg Stein Viksveens nærmeste sjef i syv år, fra september 1973 til november 1980. Jeg har ikke hørt ett eneste ord fra POT i sakens anledning. Det har heller ikke tidligere redaktør Per Surnevik gjort, og så langt jeg vet har POT heller ikke snakket med tidligere sjefredaktør Jon Arnøy, som døde sist desember.

Personlig

Stein Viksveen er ikke bare en av mine aller beste, dyktigste og mest pålitelige kolleger. Vi har også gjennom mange år hatt et meget nært personlig forhold, med felles familiesammenkomster 17. mai og felles ferieopphold i Dordogne i Frankrike, blant mye annet.

Jeg mener derfor at jeg i en rekke år visste meget nøyaktig - antagelig mer enn noen annen person i Stavanger Aftenblad - både hvor Stein Viksveen befant seg til enhver tid og hva han foretok seg, enten han var på tjenestereise eller ute i privat ærend.

Jeg har på ulike vis - også skriftlig - gjort POT oppmerksom på dette, men har fortsatt ikke hørt ett eneste ord fra POT om saken.

Jeg kan ikke trekke annen slutning enn at POT ikke har vært interessert i å få vite sannheten om Stein Viksveen. Man har utelukkende vært opptatt av å finne noe som kunne sverte hans gode navn og rykte for å bygge opp under en konklusjon POT hadde trukket allerede på forhånd.

Hvem skal bli neste offer for en slik kvalifisert mobbing som POT har gjort seg skyldig i overfor Stein Viksveen?

Hadde det ikke vært bedre om Riksadvokaten hadde henlagt saken ved å si at det ikke har vært noe grunnlag for å rette noen mistanke mot Stein Viksveen?

Hele Norges coronakart