POTs ryddesjau

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Overvåkingssjef Per Sefland vil rydde opp. Et nytt etterforskningsopplegg som «vil gi bedre styring og kontroll» er under etablering, sier han til Aftenposten. Mens Sefland har arbeidet med sitt, har også Danielsen-utvalget utarbeidet tiltak som vil styrke kontrollen med POT. Forslagene overleveres om noen dager, men i en reportasje her i avisa går det fram at rapportering og kontroll er sentrale tema også der.
  • Det er selvsagt et greit taktisk trekk når overvåkingssjefen gjør sine planer kjent nøyaktig en uke før Danielsen-utvalget. Den ferske POT-sjefen har jo allerede konstatert at overvåkingstjenesten enda en gang har skaffet seg «et troverdighetsproblem i opinionen». Saken som skulle gjenreise kontraspionasjens heder og verdighet, Lamark-saken, avslørte rot, mangel på kommunikasjon samt feilvurderinger. Selv med alt sitt alvor unngikk paradesaken så vidt det var å bli skandalesaken.
  • Vi har sympati for enhver overvåkingssjefs forsøk på å skaffe seg oversikt over sin egen etat. Samtidig lyder det underlig velkjent når Per Sefland nå går ut og lover bedre styring og kontroll. For vår mangel på begeistring har nok sammenheng med at Sefland er den sjette overvåkingssjefen på knappe åtte år. Og alle hans forgjengere hadde også moderniserings- og ryddeoppdrag.
  • Svein Urdal skulle modernisere POT etter Jostein Erstad. Jan Grøndahls oppdrag var å rydde opp etter Mossad-skandalen. Hans Olav Østgaard skulle skape en overvåkingstjeneste for en ny tid. Ellen Holager Andenæs fikk legerollen overfor en pasient som etter Furre-saken lå med brukket rygg, mens Per Sefland i sin første store sak demonstrerer at det langt fra er den gjennomtenkte analyse og kontroll som preger hans POT.
  • Vi ønsker gjerne POT lykke til med enda en ryddesjau. Men vi har ingen illusjoner om at nye rapporteringsmodeller løser det grunnleggende dilemmaet som kjennetegner hemmelige tjenesters møte med vidåpne, demokratiske samfunn. Hvorfor ikke begynne med å spørre hva årsaken kan være til at sju års ryddesjau ikke har gjort rent i Politihusets øverste etasjer?