Potte tett!

ROMERIKSPORTEN (Dagbladet): Dagbladet har gått gjennom Romeriksporten i finsko, uten å bli våt på beina. Romeriksporten er potte tett!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det drypper ikke fra tak og vegger lenger i Romeriksporten, men likevel er den ikke tett nok for styret i NSB, NVE og samferdselminister Odd Einar Dørum. Nå skal det brukes ytterligere millioner til tetting. Sluttregningen kan bli på en milliard kroner.

Konge og hornmusikk

Dagbladets finsko-test viser at det er mulig å vandre tørrskodd gjennom Romeriksporten. Det er ikke vann noe sted. Erfarne anleggsfolk hevder at porten nå er en av de tetteste tunneler i landet.

Nå fjernes 1800 meter skinnegang. 4000 helt nye og ubrukte sviller og fire kilometer med kabelkanaler blir revet opp.
Dagbladet har de siste dagene snakket med mange eksperter, og ingen blir forundret om hele tettearbeidet vil komme opp i en prislapp på en milliard kroner - selv om det bare er én kilometer av tunnelen som skal tettes.

En sier til Dagbladet:

- Hadde denne tunnelen vært bygd andre steder i landet, ville den allerede vært åpnet med konge, hornmusikk, silkebånd og rød løper. Det er bare i Oslo-området man setter himmel og jord i bevegelse. Pengene som nå brukes, kunne vært til langt større nytte andre steder i samfunnet.

Bøyer seg

Alle arbeidere og ledere Dagbladet treffer på sin tur gjennom tunnelen rister oppgitt på hodet. De vil ikke stå fram fordi de har fått nok av hetsen rundt Romeriksporten.

Anders Beitnes er tidligere prosjektleder. Nå er han engasjert som rådgiver i forbindelse med det videre tettearbeidet.

- Her kunne toget ha gått i dag, sier Beitnes og peker på skinnene.
Han mener at den beste løsningen ville vært å pumpe de små vannmengdene som nå samler seg under skinnene, tilbake inn i fjellet.

- Det ville bli mye billigere enn å fortsette tettearbeidet, og Gardermobanen kunne åpnet som planlagt 8. oktober. Men jeg bøyer meg for vedtakene om at tettingen skal fortsette, sier Beitnes.

Vannet samler seg under tunnelen, det vil si under skinner, sviller og mengder med pukk. Derfor må nå fjellet under skinnene tettes.

Vil redde Puttjern

Ingen vet hva det nye tettearbeidet vil koste, og ingen vet hvor lang tid jobben vil ta. Ingen kan heller garantere at tunnelen blir så tett som myndighetene krever.

Målet er å redde Puttjern og Lutvann. De er i ferd med å bli Norges dyreste vann.

KNUSKTØRT: - Ikke en vanndråpe, bare tørr pukkstein. Romeriksporten er sommerens tørreste sted. Dagbaldet vandrer i tunnelen i finsko. Skinner skal nå rives opp og pukken kjøres ut.