Powell advarer mot Bolton

John Bolton egner seg ikke som USAs nye FN-ambassadør, ifølge supermaktas tidligere utenriksminister Colin Powell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Powell har blitt oppringt av flere republikanere om den kontroversielle Bolton, og personer som står Powell nær sier til The New York Times at Powell er bekymret.

Og etter at flere republikanere, ikke bare demokratene, har stilt spørsmål om Bolton egner seg til FN-jobben, har senatet utsatt godkjenningen av den tidligere viseutenriksministeren.

John Bolton er kjent som en sneversynt tilhenger av amerikansk alenegang, og erklært motstander av alle forpliktende avtaler som begrenser USAs handlefrihet. Bolton har uttalt at FNs sikkerhetsråd burde bestå av ett medlem, USA, fordi det ville reflektere de faktiske maktforhold i verden i dag.

Stygg behandling

Powell og Bolton jobbet sammen i flere år, og i flere telefonsamtaler med republikanske senatorer har Powell uttrykt bekymring om Boltons arbeidsstil. Særlig at han skal ha behandlet underordene stygt.

Powell har aldri sagt noe offentlig om John Bolton, og han forholdt seg passiv da president Bush nominerte Bolton til FN-jobben.

Republikanerne Chuck Hagel og Lincoln Chafee, som begge tilhører Senatets utenrikskomite, er bekymret for John Boltons temperament, troverdighet og behandling av etterretningsanalytikere.

Powells talsmann sier at Powell er blitt kontaktet, men New York Times har kilder som sier at Powell også har kontaktet Hagel.

Rette mann

President Bush er irritert over utsettelsen av FN-ansettelsen, og sa torsdag at politikk er kommet i veien for handling.

- Ta John Bolton, det gode mennesket jeg nominerte til å representere vårt land i FN. Johns distingverte karriere har tjent nasjonen og viser at han er rette mann til rett tid, sa president Bush i dag.

Det er ingen hemmelighet at det var isfront mellom Colin Powell og visepresident Dick Cheney da Powell var utenriksminister. Det er heller ingen hemmelighet at viseutenriksminister John Bolton var Cheneys mann på samme tid.

Nå er avstemningen om Boltons framtid utsatt i Senatet i tre uker.

MOTSTAND: John Bolton er kjent som en sneversynt tilhenger av amerikansk alenegang, og erklært motstander av alle forpliktende avtaler som begrenser USAs handlefrihet. Bolton har uttalt at FNs sikkerhetsråd burde bestå av ett medlem, USA, fordi det ville reflektere de faktiske maktforhold i verden i dag.
MISFORNØYD: USAs tidligere utenriksminister Colin Powell liker ikke tanken på at at hans tidligere viseutenriksminister John Bolton kan bli USAs nye FN-ambassadør.