Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Powell advarte Bush

Mener USA sendte altfor få soldater til Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere utenriksminister Colin Powell rådet president George Bush til å sende flere tropper til Irak, men han ble ikke hørt.

Powell forteller i et tv-intervju i dag at han flere ganger påpekte at USA trengte sterkere styrker for å lykkes i krigen i Irak.

- I et møte med general Tommy Franks, forsvarsminister Donald Rumsfeld og presidenten, understreket jeg at jeg mente vi trengte større styrker, sier Powell til ITV.

Franks var hovemannen i å utarbeide planen for invasjonen av Irak.

Forventet enklere seier

Mange militære eksperter har flere ganger påpekt at amerikanernes styrker i Irak ikke er sterke nok til å vinne krigen de kjemper.

- Presidentens rådgivere mente størrelsen på styrkene var bra. De føler kanskje det fortsatt. Noen av oss mener den ikke er stor nok, det mener jeg. Mitt syn er at vi skulle hatt flere soldater der, konflikten er ennå ikke over.

Powell mener Bush og hans rådgivere ikke hadde forestilt seg en så langvarig konflikt som invasjonen av Irak har vist seg å bli.

VETERANER: Soldater som har vært i Irak ledet an i protestene mot Bush og krigføringen i Irak. Foto: Scanpix
VETERANER: Soldater som har vært i Irak ledet an i protestene mot Bush og krigføringen i Irak. Foto: Scanpix Vis mer

- De forventet seg en annen utvikling etter at Bagdad falt. Det viste seg å bli ikke akkurat slik de hadde ventet seg, sier Powell.

Massiv protest

Store deler av den amerikanske befolkningen deler Powells meninger. Stadig flere er frustrert over manglende utvikling i Irak og ikke minst over de høye dødstallene blant amerikanske soldater.

Flere titusener uttrykte i går frustrasjon og sinne mot president George Bush og krigen i Irak. Krigsveteraner ledet an i protestmarsjen i New York som ba Bush hente soldatene hjem.

«Stopp krigen, hent troppene hjem» var et av mange slagord som gikk igjen blant demonstrantene. Tre år etter at krigen i Irak startet dør stadig nye amerikanske soldater. Minst 2400 soldater har blitt drept i Irak, melder AP. 70 soldater ble drept sist måned.

- Vi har blitt løyet for, og de kommer til å lyve for oss igjen for å starte en krig i Iran, sier Marjori Ramos til AP.

Toget med demonstranter strakk seg over ti kvartaler da de gikk nedover Broadway. Den var organisert av organisasjonen United for Peace and Justice, men samlet mange svært ulike grupper.

- Vi er her fordi krigen er ulovlig, umoralsk og uetisk, sier Al Sharpton.

Powell advarte Bush

Arrangørene sier 300.000 mennesker møtte opp, politiet vil ikke kommentere antallet.

- Jeg er her fordi jeg har mye raseri i meg og jeg trenger å gjøre noe med det, sier Ramos.

KRITISK: Tidligere utenriksminister Colin Powell mener Bush ikke sendte mange nok soldater til Irak.
ON BROADWAY: Protestmarsjen strakk seg nedover Broadway i går.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling