Powell avfeier all kritikk

USAs utenriksminister Colin Powell avviser all kritikk av sin Irak-presentasjon i FN før Irak-krigen - til tross for en ny sterkt kritisk rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksminister Colin Powell sier han fortsatt står bak sin presentasjon for Sikkerhetsrådet om trusselen fra Iraks masseødeleggelsesvåpen.

Det til tross for at en rapport som ble offentliggjort torsdag, av Carnegie-stiftelsen, konkluderer med at «tjenestemenn i administrasjonen systematisk mistolket trusselen fra Iraks masseødeleggelsesvåpen og dets ballistiske rakettprogram». Mange 'kanskje' og 'muligens' ble utelatt i presentasjonen, ifløge Carnegie.

På spørsmål om en kommentar til Carnegie-rapporten sier Powell at han fortsatt føler seg sikker på det han presenterte for Sikkerhetsrådet i februar i fjor.

På direkte spørsmål om han ville formulert seg noe annerledes i talen sin i dag, svarer Powell et ganske blankt nei, til tross for den sterke kritikken.

- Jeg er sikker på det jeg presenterte i fjor, og etterretningstjenesten er sikker på det materialet de ga meg.

- Jeg representerte dem. Dette var informasjon de presenterte til Kongressen. Det var informasjon de hadde presentert offentlig og de står bak den. Og denne saken er ennå ikke ferdig, sa Powell torsdag kveld.

Han vedgikk riktignok at han ikke hadde sett noen «rykende pistol» som beviser at Irak hadde forbindelser til terrorister, men han insisterte likevel på at det måtte gjøres noe med trusselen Irak utgjorde.

Carnegistiftelsen skriver i sin rapport at Irak-trusselen ble sterkt overdrevet av CIA og Powell, også overfor FN. De mener at stillingen som CIA-sjef bør gjøres om til en vanlig karrierejobb, og ikke være en politisk utnevnt stilling som det er i dag.

<B>ANGRER INGENTING: </B> Utenriksminister Colin Powell ga i går sin første pressekonferasne for året. Han sa han ikke ville endret et ord på Irak-presentasjonen overfor FN, til tross for massiv kritikk og manglende funn av masseødeleggelsesvåpen. <br>Foto: AP