Powell gir seg

Colin Powell vil ikke fortsette som utenriksminister selv om George Bush gjenvelges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs utenriksminister Colin Powell trekker seg fra jobben når George Bushs presidentperiode er over, skriver nyhetsmagasinet Time. Men han blir på post til 2004, selv om det blir krig mot Irak.

Powell regnes som den fremste «due» i Bush-administrasjonen. Han står for en mer moderat kurs i Midtøsten enn hauker som forsvarsminister Donald Rumsfeld og visepresident Dick Cheney, mener amerikanske observatører.

Delvis er nok denne rollen som moderat også betinget av jobben. Utenriksdepartementets stab av analytikere og diplomater vektlegger tradisjonelt mer forsiktige og smidige holdninger i USs politiske ledelse.

Men Powells moderate og liberale holdninger er utvilsomt rotfestet. På republikanernes landsmøter framstår han som den fremste representant for en inkluderende konservatisme.

Generalen som ble landshelt under golfkrigen i 1991, har den siste uka understreket at nøkkelen i forholdet til Irak er å få våpeninspektørene tilbake og slik hindre at Saddam Hussein utvikler masseødeleggelsesvåpen. Cheney mener denne omveien er bortkastet og at krig må til for å fjerne trusselen fra Saddam.

Times anonyme kilder står angivelig Powell nær. De har fotalt bladet at utenriksministeren nøyer seg med denne perioden, selv om Bush skulle bli gjenvalgt i 2004.