Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Powell lover FN sikre bevis

USAs utenriksminister Colin Powell lover å legge fram «enkle, nøkterne og overbevisende» bevis for at Irak skjuler forbudte våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en kronikk i avisa Wall Street Journal mandag, to dager før han skal overbevise Sikkerhetsrådet om at Irak motarbeider våpeninspektørene og har forbindelser til al-Qaida, avslører Powell imidlertid ingenting om hva slags bevis han vil legge fram, bortsett fra at det ikke vil være en såkalt «rykende pistol».

I kronikken lover Powell at USA vil konsultere sine allierte før det tas en beslutning om å gå til krig, og at de vil anstrenge seg for å bygge bru mellom de forskjellige oppfatningene om Irak-krisen.

I kommentaren skriver Powell også at en fredelig løsning på konflikten fortsatt er mulig dersom Iraks president Saddam Hussein skrifter kurs og begynner å samarbeide med våpeninspektørene.

Søndag sa lederen for det irakiske direktoratet som arbeider sammen med FNs våpeninspektører at han forventer at USA blant annet vil legge fram fotografier for Sikkerhetsrådet.

- De kommer ikke til å bevise noe. Det vil være fabrikkerte satellitt- og luftfotografier. Dersom vi får muligheten til å se disse bildene, vil vi bevise at de lyver, sa general Hussam Mohammad Amin.

Bagdad-besøk

Det er ventet at sjefen for FNs våpeninspektører Hans Blix og direktør for det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) Mohamed ElBaradei reiser til Bagdad i slutten av denne uken.

Dette på tross av at Blix før helgen sa de ville utsette å svare på Iraks invitasjon om å komme til Bagdad.

- Blix sier han vil se tegn på at Irak samarbeider bedre med våpeninspektørene før han bestemmer seg for om han vil reise til den irakiske hovedstaden, opplyste diplomater fredag.

Irak har avvist alle vilkår for et besøk av Blix og ElBaradei, som trolig vil finne sted lørdag - bare fire dager før de to inspektørene legger fram sin andre rapport for Sikkerhetsrådet 14. februar.

Håndfaste bevis

I et intervju i en tysk avis mandag ber Hans Blix USA komme med konkrete fakta når de legger fram det de hevder er sikre bevis for at Irak skjuler forbudte våpen.

- Det vi trenger er håndfaste bevis, tips som kan lede oss til spesifikke steder, sier Blix til Frankfurter Allgemeine Zeitung.

(NTB/Reuters)>/I>

<B>HAR BEVIS: Colin Powell.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling