Powell møter Arafat

NEW YORK (Dagbladet): - Jeg kommer hit i vanskelige tider, sa USAs utenriksminister Colin Powell etter sitt møte med Egypts president Hosni Mubarak i går. Og for første gang sa Powell at han har til hensikt å møte Yassir Arafat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møtet med Arafat har vært et glassklart arabisk krav i møtene Powell har hatt med kong Mohammed av Marokko, kronprins Abdullah av Saudi-Arabia og president Mubarak ved innledningen av reisen i Midtøsten.

Powells egyptiske kollega Ahmed Maher sa at «Arafat er den demokratisk valgte leder. Han er riktig adresse der alle forhandlinger må foregå».

I går fornyet Powell USAs vilje til å delta i en internasjonal styrke som skal overvåke en våpenhvile mellom partene i konflikten mellom Israel og palestinerne. Det har vært tvil om Bush-regjeringen ville stå ved denne forpliktelsen. Amerikansk deltakelse i en slik styrke har vært et klart krav fra ledere i Midtøsten.

Felles forståelse

Amerikanske medier rapporterte fra Powells besøk i Marokko at kong Mohammed hadde kritisert utenriksministerens reiserute ved å spørre om ikke Powell burde ha reist «til Jerusalem først».

I går forsvarte Powell seg mot kritikken ved å vise til at han vil etablere en felles forståelse mellom sentrale arabiske ledere, landene i EU og FNs generalsekretær Kofi Annan før han kommer til Israel og Vestbredden for å møte Ariel Sharon og Yassir Arafat «med et kraftfullt budskap».

Tillit

Powell sa at USAs observatører «vil bidra til å bygge opp tillit mellom partene, og bringe oss tilbake dit vi var for et par år siden».

Powell sa seg også enig i at samtaler om våpenhvile og sikkerhetsspørsmål må inkludere samtaler om politiske løsninger.

Dette har Israels statsminister Ariel Sharon gått imot, mens det er et krav fra den palestinske siden som arabiske ledere støtter. Målet er opprettelsen av en palestinsk stat som kan leve i fred med Israel.