Powell presser Sharon og Arafat

NEW YORK (Dagbladet): I går begynte Colin Powells skytteldiplomati for alvor. Møtet med Yassir Arafat i ruinene av presidentens hovedkvarter i Ramallah varte i tre timer. Seint i går satt Powell i et nytt møte med Ariel Sharon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I møtet med Israels statsminister Ariel Sharon presset Powell på for å oppnå enighet om en rask israelsk tilbaketrekning fra de palestinske områdene på Vestbredden.

I går formidlet Powell ingen signaler om framgang i arbeidet med å etablere en våpenhvile mellom partene.

- Nyttig

Powell beskrev møtet med palestinernes president som «nyttig og konstruktivt».

Yassir Arafat viste seg ikke utenfor hovedkvarteret etter det tre timer lange møtet med Powell. Den palestinske sjefforhandler Saeb Erekat forklarte dette med å vise til nabobygningen der israelske soldater satt i vinduene.

Erekat sa at «når israelerne gjennomfører en full tilbaketrekning, skal vi oppfylle våre forpliktelser».

I en svært kortfattet og knapp erklæring etter det lange møtet, sa Powell at han og Arafat utvekslet «en lang rekke forslag» som vil bli fulgt opp i den andre amerikanske fredsutsendingen, general Anthony Zinnis samtaler med palestinske ledere i dag.

Toppmøte

President George Bush' nasjonale sikkerhetspolitiske rådgiver, Condoleezza Rice, sa i amerikansk fjernsyn i går at «nøkkelen her er å få partene til å konsentrere seg om hva de må gjøre, ikke hva motparten må gjøre», sa hun.