Powell tviholder på håpet

USAs utenriksminister Colin Powell er på vei til Israel. Han understreket i en telefonsamtale med Israels statsminister Ariel Sharon at fredsoppdraget står ved lag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs utenriksminister Colin Powell pustet ut i Jordan i dag, før han i morgen skal møte Israels statsminister Ariel Sharon i et forsøk på å stanse volden.

Sharon sier Israel kjemper en krig for å overleve og at operasjonen på Vestbredden vil bli avsluttet så raskt som mulig, men ikke før «terroristene overgir seg.» Israelerne sa torsdag at de har trukket seg ut av 24 landsbyer på Vestbredden. Samtidig rykket israelske styrker inn i byene Bir Zeit og Dahariya.

Powells besøk i Israel er like fullt det eneste håpet det internasjonale samfunn har om å skape fred i Midtøsten, mener Spanias statsminister Jose Maria Aznar. Spania har for tiden formannsvervet i EU, og EU har ikke klart å overtale Israel til å trekke styrkene ut av fra palestinske byer på Vestbredden.

Snakket med Sharon

Powell understreket i en telefonsamtale med Sharon at fredsoppdraget står ved lag.

Powell og Sharon diskuterte den amerikanske utenriksministerens planer om å møte Yasser Arafat, planer israelerne har karakterisert som en tragisk feil.

- I mine samtaler med statsminister Sharon i dag morges, snakket vi om møtet mitt med Arafat, og jeg ser fram til disse samtalene, sa Powell. Ifølge israelske kilder kan møtet mellom Powell og Arafat finne sted lørdag.

Når Powell kommer til Jerusalem, er det en uke siden det ble bestemt at han skulle reise til Midtøsten, og palestinerne har anklaget ham for å trekke ut tiden for å gi Israel bedre tid til å fullføre operasjonene på Vestbredden.

- Påstanden om at de (israelerne) har trukket seg ut av 24 landsbyer, er en grov løgn. Israel kommer til å fortsette med terrorismen mot befolkningen vår og vårt hellige land, sa Nabil Abu Rudeina, en av Arafats rådgivere.

Arrestert

Sharon har til nå avvist felleskravet fra FN, EU, USA og Russland om å trekke de militære styrkene ut av de palestinske byene som ble reokkupert i mars.

Jenin, Nablus, Ramallah og andre byer og landsbyer er blitt delvis ødelagt i Israels jakt på væpnede aktivister. Ifølge den israelske hæren er 4.185 palestinere blitt arrestert de siste to ukene. Onsdag var tallet vel 2.000.

- Det er vår rett å forsvare våre borgere, og det må ikke legges noe press på oss som kan hindre det, sa Sharon etter den siste palestinske selvmordsbomben som kostet åtte menneskeliv i Haifa onsdag.

- Jeg håper USA forstår at for oss er dette en krig for å overleve, la han til.

Bred støtte

Powell har bred internasjonal støtte for fredsframstøtet i Midtøsten, og sa torsdag at han vil ha bedre forutsetninger for å vurdere Sharons militære planer når han har snakket med den israelske lederen.

- Sharon var ivrig etter å møtes slik at vi kan snakke om neste skritt, hvordan vi kan komme ut av den nåværende situasjonen og få i stand drøftinger som kan føre til en forhandlingsløsning, sa Powell før avreisen fra Madrid.

Han sa at de israelske militære operasjonene som startet 29. mars ikke vil fjerne de grunnleggende årsakene til konflikten.

- Når det hele er over vil det fortsatt være mennesker som er villige til å ty til vold og terror, uansett hvor effektiv den israelske hæren tror den er, sa Powell. Han var ventet til Israel sent torsdag kveld og skulle møte Sharon og andre israelske ledere fredag.

Sivile lider

Lederen for den internasjonale føderasjonen av Røde Kors og Røde Halvmåne-foreninger, spanieren Juan Manuel Suarez, kom torsdag med en inntrengende appell om hjelp til sivilbefolkningen på Vestbredden.

- Situasjonen er kritisk. Folk begynner å mangle selv de mest grunnleggende ting, som vann, mat, medisiner og tilgang til helsetjenester, sa Suarez.

Han sa at angrep fra begge sider har gjort arbeidsforholdene for både israelske og palestinske helsearbeidere ekstremt vanskelig.

(NTB-AFP-Reuters)

<B>PÅ VEI TIL ISRAEL: </B>USAs utenriksminister Colin Powell under en pressekonferanse i Madrid i Spania i dag, før han reiste videre til Midt-Østen.<br>Foto: SCANPIX/AP
Israelske soldater tester ut røykskjoldene på panservognene sine, idet de kjører inn i Betlehem i dag. <br>Foto: SCANPIX/REUTERS
<B>RØYK OVER BETLEHEM:</B> Røyk stiger opp fra en kirke i Betlehem i dag.<BR> Foto: SCANPIX/REUTERS