Powell viser power

USAs utenriksminister Colin Powell dro i dag til Sikkerhetsrådet i FN for å vise amerikanske muskler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han vil ha fortgang i arbeidet med en resolusjon om våpeninspektører tilbake til Irak.

- Nå skal det finnes en løsning, og Irak må handle raskt og åpne for inspektørene. Hvis ikke Irak handler, må FN handle, sa Powell i helgen. Han understreker at Irak ikke er i en forhandlingsposisjon nå. Saddam Hussein må akseptere FNs resolusjoner og følge dem.

Powell støtter president George W. Bush fullt ut når presidenten sier at det dreier seg om dager og uker før en resolusjon må være klar. Også den amerikanske kongressen støtter Bush og vil gi presidenten full ryggdekning.

Det er ventet at Kongressen kommer med en resolusjon og vedtak om den videre vei i Irak-konflikten før de folkevalgte går fra hverandre om en måneds tid. Mellomvalget til Kongressen finner sted tirsdag 5. november.

Bush har klart å samle både allierte og venner bak sin politiske linje, som han skisserte fra FNs talerstol sist torsdag. Bush gir våpeninspektørene en ny mulighet, men Saddam skal ikke lenger kunne spille på splittelse i «Bush-leiren».

Iraks visestatsminister Tariq Aziz har sagt at Irak bare vil akseptere en ny runde med våpeninspeksjoner hvis FN opphever sanksjonene mot Irak og USA utvetydig sier fra at det ikke blir noe militært angrep.

- Irak er ikke i en forhandlingsposisjon. Landet har å etterleve FNs mange resolusjoner som er brutt i tur og orden de siste 11 år, understreker Powell og andre medlemmer av Bush-administrasjonen.

Irak og president Saddam Hussein må være klar over at han ikke lenger kan bryte inngåtte avtaler og FNs resolusjoner uten at det får konsekvenser, sa sikkerhetspolitisk rådgiver Condoleezza Rice søndag.

- La oss være realistiske. Saddam har sagt ja til inspektører tidligere. Han gjorde dem frustrert, drev skremselspolitikk og gjemte ting unna for dem før han kastet dem ut. Denne gang må han være klar over at hans handlemåte vil få konsekvenser, sa Rice i ABC-programmet «Face the Nation» søndag.

Bush har gjort det helt klart hva som vil skje hvis verken Saddam eller FN får til en løsning på Irak-konflikten: Da blir det krig med USA i lederrollen, slik situasjonen også var for 11 år siden.

Og nå samler Bush støtte for sin politikk, også fra de viktige arabiske land. Saudi-Arabia gjør det klart at landet vil åpne sine militærbaser for amerikanske styrker hvis FNs sikkerhetsråd vedtar aksjoner mot Irak.

- Vi er alle forpliktet til å følge et vedtak i Sikkerhetsrådet når vi har undertegnet FN-pakten, sier den saudiske utenriksministeren prins Saud Faisal. Også Egypt og Gulf-statene har gjort støtte til USA og president Bush avhengig av et vedtak i Sikkerhetsrådet.

Men Jordan kommer i en klemme uansett. Landet er avhengig av olje fra Irak, og landet vil trolig bli oversvømmet av irakiske flyktninger i tilfelle et angrep. I tillegg kommer at halvparten av Jordans 5 millioner innbyggere er palestinere, og kong Abdullah frykter at Israels statsminister Ariel Sharon skal utnytte en krig mot Irak til å presse palestinerne fra Vestbredden og inn i Jordan.

Amerikanske strateger fra Golf-krigen i 1991 understreker betydningen av luftkrig mot Irak, og advarer mot store ansamlinger av bakkestyrker i regionen. Alle eksperter og analytikere er enig om at Iraks militærmaskin i dag ikke kan sammenlignes med den styrke som ble vist i 1990-91.

Bush brukte bevisst uttrykket «resolusjoner» i flertall da han talte i FN torsdag. Han vet at flere medlemmer av Sikkerhetsrådet vil skille mellom våpeninspektørene og det som skal skje etterpå.

James Baker som var utenriksminister under president Bush senior, sa i helgen at to FN-resolusjoner er en dårlig løsning. Saddam vil få større manøvreringsrom når han kan spille på flere strenger og muligens skape splid mellom Bush og hans viktigste støttespillere.

Ballen ligger i FN, og Sikkerhetsrådet kan bare sparke den en vei: over på Saddams banehalvdel. Bush har plassert seg selv i dommerrollen og han vil ikke nøle med å bruke fløyta mot passivt spill fra hovedaktørene.

<B>VISER USA-MUSKLER: USAs utenriksminister Colin Powell mottar informasjon fra en medarbeider under møtet i FNs hovedforsamling i New York mandag. USA presser nå på for at FN skal vedta en Irak-resolusjon så snart som mulig.