Powells bildebevis holder ikke

Bildebeviset USAs utenriksminister Colin Powell brukte i FN mot mulla Krekars gruppe Ansar al-Islam holder ikke. Stedet, der bildet skal være tatt, kontrolleres av en annen organisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både i Kurdistan og i USA har det vært reaksjoner på Powells angivelige bildebevis. Det hevdes å være tatt i februar i fjor og skal vise en «terroristfabrikk for giftvåpen og eksplosiver». På bildet står det at fabrikken befinner seg i byen Khurmal, som ligger i det kurdiskstyrte Nord-Irak, nær grensa til Iran.

Problemet er bare at Ansar al-Islam ikke har kontroll over Khurmal. Ifølge kilder som Dagbladet har snakket med, styres selve byen Khurmal av det USA-allierte partiet Kurdistans patriotiske union (PUK) i samarbeid med Kurdistans islamske bevegelse (IMK). Området rundt, som også heter Khurmal, kontrolleres av den lille islamske gruppa Komala Islami.

Feil angivelse

Ifølge den amerikanske avisa The New York Times betaler PUK mellom halvannen og to millioner kroner til Komala Islami hver måned for at gruppa skal holde seg unna mulla Krekars Ansar al-Islam. PUK, som en av de to store kurdiske organisasjonene i Nord-Irak, betales igjen av USA.

Den eneste installasjonen av litt omfang i Khurmal-området er et lokalt elvekraftverk, finansiert av Norsk Folkehjelp for et par- tre år siden. Men det er slett ikke det som er å finne på Powells bilde. I USA er det nå noen som lurer på om det bare er stedsangivelsen på bildet som er feil, og at «gift- og våpenfabrikken» i stedet befinner seg i mulla Krekars område.

Det er en påstand folk med lokalkunnskap om området er skeptiske til. Fjellområdene har nesten ingen infrastruktur og er svært uframkommelige. Det er ikke slike steder man bygger en stor fabrikk.

Meldinger fra Nord-Irak i går gikk ut på at FN-representanter var på vei til Khurmal for å sjekke påstandene fra Colin Powell.

- Utenriksminister Powells tale i FN onsdag bekrefter at det som nå foregår, er et spill. De siste dagers utvikling viser at USA ikke har noen beviser i forhold til min klient, sier mulla Krekars forsvarer Brynjar Meling til Dagbladet.

TVILSOMT BILDEBEVIS: Dette er bildet USAs utenriksminister Colin Powell viste fram i FNs sikkerhetsråd onsdag. Nå har han fått et forklaringsproblem.
ANKLAGET: Leiren til Ansar al-Islam i Saragat, som Colin Powell kalte en terroristbase og en leir for øvelser med sprengstoff. Gruppa tok i går imot journalister og fotografer som ville undersøke påstandene.