Powells fall og vekst

Colin Powell ble dumpet av George Bush etter valget i 2004. Nå er han begynt å snakke ut, skriver Halvor Elvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Foran valget i 1996 hadde Colin Powell tilbud både fra demokrater og republikanere. Både president Bill Clinton og hans republikanske utfordrer Bob Dole lovet ham en sentral posisjon i sin regjering etter valget. Powell erklærte seg som republikaner og overskygget kandidat Dole på republikanernes landsmøte i San Diego i 1996. Der og da ble han en framtidig presidentkandidat.

Dole tapte for Clinton og spekulasjonene rundt Powell foran valget i 2000 fortsatte helt til han stilte opp for George W. Bush som til gjengjeld forhåndsutpekte Powell som sin framtidige utenriksminister. Forestillingen om at Powell ville få ansvaret for den amerikanske utenrikspolitikken ble aktivt dyrket gjennom hele valgkampen i 2000.

Nå vet vi at slik ble det ikke, og nå vet vi også at slik var det heller aldri tenkt. Colin Powell ble brukt, og han lot seg bruke, for å sikre den utenrikspolitisk helt uerfarne presidentkandidat Bush troverdighet på dette området. Men Bush og visepresident Dick Cheney la fra første stund styringen over utenrikspolitikken inn under Det hvite hus der Cheney etablerte seg som den reelle stabssjef for presidenten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer