-  PowerPoint gjør deg dum

Næringslivets presentasjonsfavoritt forenkler og fordummer, mener Yale-professor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Programmet er direkte ondt, og kan føre til at katastrofale beslutninger blir truffet, mener Edward R. Tufte, som er professor ved Yale-universitetet. Forskerveteranen har presentasjonsteknikk og grafisk design som to av sine spesialområder, og mener at presentasjonsprogrammet ødelegger, dominerer og trivialiserer innholdet. Han sammenlikner en PowerPoint-presentasjon med et stykke på skoleteateret:

Det er mye støy, framdriften er treg, og innholdet er forenklet.

Nyhetsbrevet MandagMorgen har snakket med flere norske PowerPoint-brukere som til dels sier seg enige i kritikken fra Yale-professoren.

Blendende funksjonalitet

-  Intelligent bruk av PowerPoint er å bruke det til å dekke over dårlig innhold. Hvis forfatteren vet at innholdet er svakt, er det faktisk intelligent av forfatteren å bruke PowerPoint, sier direktør i Språkrådet, Sylfest Lomheim.

Amanuensis i IT-ledelse ved Handelshøyskolen BI, Ragnvald Sannes, mener mange IT-ledere synes det er vanskelig å ta beslutninger basert på PowerPoint, fordi presentasjonene er veldig fokusert på stikkord, flashy layout og faguttrykk.

-  IT-ledere kan føle at de blir litt fremmedgjort, og våger kanskje ikke å stille spørsmål som de ville gjort, sier Sannes.

Administrerende direktør i kommunikasjonsbyrået Expology, Kirsti Kierulf, mener at PowerPoint er så enkelt og effektivt å bruke at man kan bli blendet av all funksjonaliteten.-  Istedenfor å si at PowerPoint er «fordummende», vil jeg si at det er «forsovende» for tilhørerne. Man ser og hører uten å tenke mer over det man tar inn, sier Kierulf.

400 millioner brukere

Professor Edward R. Tufte har i flere år kritisert Microsoft-programmet. Mest kjent er trolig påstanden hans om at en rotete PowerPoint-presentasjon kan ha bidratt til at romferja «Columbia» brøt sammen under innflyging i februar 2003.

PowerPoint inngår i Microsofts Office-pakke, som har 400 millioner brukere.

Administrerende direktør Knut Aasrud i Microsoft Norge tar presentasjonsprogrammet i forsvar.

-  PowerPoint er et verktøy for å hjelpe deg å gjøre presentasjonene interessante og informative. Det er ikke ment å skulle erstatte prosa. Intelligensen i det vi lager blir ikke høyere eller lavere av verktøyet i seg selv. Men et verktøy kan hjelpe deg til å framstå som smartere eller dummere enn du er, sier Aasrud til nyhetsbrevet MandagMorgen.

SJEFEN OVER ALLE SJEFER: David Brent i komisuksessen «The Office» er (over)flittig sjef og PowerPoint-bruker. Men suksessen uteblir.