PR- stuntet slo feil

Victor Norman hadde en plan. I går morges regisserte han en varslet avgang for å komme direkte på TV og formidle at han ikke er et luksusdyr. Ved dagens slutt hadde tabbelista blitt lengre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 09.17 tikket meldingen inn på NTB om at Norman innkalte til pressekonferanse klokka 11, samme tidspunkt som statsråd på slottet begynner. Nyheten skapte full forvirring i Arbeids- og administrasjonsdepartementet.

De trodde at Norman skulle gå av.

Da de skjønte at det ikke var tilfelle, satt flere sjokkerte tilbake. For Victor Norman er en omstridt mann i departementet.

Pressen, Normans egne partifeller på Stortinget, sentrale deler av regjeringsapparatet og det politiske miljøet for øvrig, trodde helt fram til pressekonferansen startet at Norman ville trekke seg.

Planlagt forvirring

Kilder nær Norman i departementet bekrefter overfor Dagbladet at det var et bevisst trekk fra statsråden. Han var særlig opptatt av at avgangsmanøveren ville få NRK og TV2 til å sende direkte. Overfor Dagbladet benektet han dette.

- Jeg tror ikke det er noen rundt meg som merket noen usikkerhet om hvorvidt jeg skulle gå av, sa Victor D. Norman i går ettermiddag.

Det stemmer dårlig med at hans egen informasjonssjef, Lisa Bang, ikke kunne fortelle pressen hva temaet for pressekonferansen ville bli. Først en halv time før seansen avkreftet hun at Norman kom til å gå av.

- Hvordan kan du som ansvarlig politiker skape et inntrykk i timevis at du kommer til å gå?

- Jeg har ikke skapt det inntrykket, jeg... Mitt problem var at nå går vi mot helg og denne uka var det ytterligere skapt et galt inntrykk av meg. Å ha pressekonferanse fredag ettermiddag vet vi er umulig, sier Norman.

Døtre

- Hvorfor gir du saken en ekstra omdreining ved din opptreden i dag?

- Jeg måtte tenke på hvilket inntrykk allmennheten ville sitte igjen med og hva det ville bety for mine døtre som i hele sin omgangskrets og overalt hvor de ferdes skulle konfronteres med et bilde av en far som surfet på første klasse istedenfor å gjøre statsrådjobben, sier Norman.

Norman har en datter i 20-åra og en i 30-åra.

Statsråd Norman er blitt kritisert for nærmest utelukkende å ha fløyet med SAS, til tross for at han selv har pålagt alle i staten å fly med billigselskapet Norwegian. I går la han fram ei lang liste som skulle bevise hvorfor han måtte ta SAS. Det var nemlig bare det som passet tidsmessig. Han slo fast at hver eneste tur kunne forsvares.

Valgte SAS

Dagbladet gikk gjennom lista og fant at det ved en rekke anledninger var bare kort tid imellom avreisetida for de to selskapene. Likevel valgte Victor Norman SAS framfor Norwegian. Ved to konkrete anledninger, var forskjellen bare ti minutter.

Dagbladet får bekreftet at det var rikelig med plass på begge Norwegians fly de aktuelle avgangene.

I begrunnelsen for valget av SAS den 31. januar og 18. februar i år, heter det i Normans forklaring: «Norwegian alternativ 06.45, måtte i så fall opp 04.30.»

Han nevner ikke at billigselskapet hadde en avgang ti minutter seinere enn SAS-flyet.

Gerd-Liv Valla mener Normans atferd må være et betydelig problem for Kjell Magne Bondevik.

Vanskelig

- Det må være veldig vanskelig for regjeringen å ha en statsråd som er nødt til å innkalle til pressekonferanse annenhver uke for å fortelle at han ikke har planer om å gå av. Jeg skjønner heller ikke hvordan regjeringen kan leve med en statsråd som legger skylda på andre for de feilene han sjøl har begått, sier Valla til Dagbladet.

- Jeg klarer simpelthen ikke å ta den mannen på alvor. Det blir verre og verre for hver gang han uttaler seg, sier Valla.

På pressekonferansen harselerte Norman med Carl I. Hagen, som er med i kontrollkomiteen på Stortinget. Konklusjonen til komitéleder Agot Valle (SV) er at Norman ikke forstår komiteens arbeid og betydning, og at han begår en alvorlig feil.

PÅ PRESSEKONFERANSEN: Arbeids- og administrasjonsminister Victor Norman kalte inn til pressekonferanse i går klokken 11. Da innkallingen kom trodde alle at han skulle gå av. Men han hadde helt andre planer.