PR-aksjon til støtte for Slobo

BERLIN (Dagbladet): En internasjonal PR-aksjon for krigsforbrytertiltalte Slobodan Milosevic (59) skal nå i gang. Den avsatte despotens kone Mirjana Markovic (59) trekker i trådene. I går kveld samlet hun sine nærmeste til strategimøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Over 40 ledende politikere og intellektuelle fra tre kontinenter støtter aksjonen for Milosevic. Men dette er bare starten, sier Dragana Kusmanovic til Dagbladet. Hun er pressetalskvinne for Mirjana Markovic og hennes politiske parti, Jugoslavias forente venstre (JUL). Hun var med på gårsdagens strategimøte i villaen der Milosevic-familien fortsatt får bo i Beograd.

Flere besøk

USAs tidligere justisminister Ramsey Clark er den mest kjente av Milosevics støttespillere. Avdøde president Lyndon B. Johnsons justisminister i 1960-åra har allerede fått innvilget en søknad om å få besøke Milosevic i fengslet i Haag. Politikerpensjonisten Clark har gjort det til en livsoppgave å knytte kontakt til de mest forhatte diktatorene i verden og har også rykket ut til forsvar for Iraks Saddam Hussein.

- Men vi har også støtte fra tunge navn i India, Kina, Russland, Canada og vesteuropeiske land som Tyskland og Nederland, sier Kusmanovic.

På slutten av sitt regime pleiet Milosevic nær kontakt med Kina. Hans kone har i mange år hatt nære forbindelser til indiske sosialister.

Politisk forestilling

PR-aksjonistene vil gjøre prosessen mot Milosevic ved FNs krigsforbryterdomstol til en rent politisk forestilling. De har kjøpt Milosevics egen påstand om at straffesaken mot ham er en konspirasjon som er satt i scene av USA og NATO.

- Milosevic blir terrorisert og torturert fordi han sammen med det serbiske folk motsatte seg den umenneskelige og brutale NATO-aggresjonen mot Jugoslavia, hevder den indiske avdelingen av PR-aksjonen.

PR-aksjonen blir koordinert av Beograd-advokaten Zoran Tomanovic.

- Min mann akter å forsvare seg selv i rettssalen. Men advokatene vil hjelpe ham i forberedelsene, sa Markovic i går.