PR-ekspertene slakter Frps krisehåndtering

- Hovedregel nummer én er å få alle lik ut av skapet samtidig. Den regelen har Frp brutt, sier Hans Geelmuyden.

STÅR TIL STRYK: Omdømmeekspertene mener Frp har fått saken til å dreie seg om partiet, i stedet for en politiker fra partiet. Her fra dagens pressekonferanse. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
STÅR TIL STRYK: Omdømmeekspertene mener Frp har fått saken til å dreie seg om partiet, i stedet for en politiker fra partiet. Her fra dagens pressekonferanse. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fremskrittspartiet sa på dagens pressekonferanse at de har behandlet Birkedal-saken på lik linje med liknende saker, og at de har holdt seg til partiets etiske regelverk.

- Når det kommer påstander om personer, forelegger vi påstandene for de personene, og hvis hvis det er påstander om krimienelle handlinger, gir vi alltid råd om gå til politianmeldelse. Det må den som er fornærmet gjøre, det kan ikke Frp gjøre, sa Jensen på pressekonferansen.

Ellers var det lite svar å få. Jensen ville ikke si noe om hva partiledelsen har visst om påstandene om Trond Birkedals overgrep mot unge menn, eller når de fikk opplysninger om dette.

- Likene ut av skapet Omdømmeekspertene er ikke i tvil om at Frp har håndtert denne saken på en særdeles dårlig måte.

- Dette er en krise for Frp. I en krise er hovedregel nummer én å få alle lik ut av skapet samtidig. Den regelen har partiet brutt. Det betyr at saken trekker i langdrag, sier PR-ekspert Hans Geelmuyden til Dagbladet.

Han mener Fremskrittspartiet unnlater å ta ansvar ved å late som om de ikke skjønner hva saken handler om.

- Jeg hevder det fordi ledelsen sier den har oppfordret den det gjelder å anmelde forholdet. Men når det gjelder et ungdomsparti, da må partiledelsen i moderpartiet ta ansvar for at man kommer til bunns i saken.Da ryktene begynte å svirre, burde man ha sørget for at saken ble etterforsket, og umiddelbart etterpå suspendert Birkedal. Dette også av hensyn til dem det gjelder, inkludert Birkedal selv, sier Geelmuyden.

- Står til stryk Geelmuyden mener det ville vært i interesse for alle involverte parter, også Birkedal selv, at man fikk alle fakta på bordet.

- Det er det bare politiet som kan gjøre. Så her har man gjort flere grove unnlatelsessynder. Situasjonen krever innrømmelser fra partiledelsen, men ledelsen innrømmer intet. Krisehåndteringen står til stryk, sier han.

BURDE TATT ANSVAR:  Hans Geelmuyden mener Fremskrittspartiet burde ha tatt ansvar da ryktene begynte å svirre, og sørget for at man kom til bunns i saken. Han er imidlertid usikker på om partiets håndtering av saken vil få noen konsekvenser for velgeroppslutningen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
BURDE TATT ANSVAR: Hans Geelmuyden mener Fremskrittspartiet burde ha tatt ansvar da ryktene begynte å svirre, og sørget for at man kom til bunns i saken. Han er imidlertid usikker på om partiets håndtering av saken vil få noen konsekvenser for velgeroppslutningen. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Kommunikasjonsrådgiver i Siste Skrik og ny leder for fagbladet Kampanjes jury, Elizabeth Hartmann, mener det er enkelt å dekke seg bak at de ikke kan politianmelde.

- Det er halmstrået deres. Det tror jeg de møter lite forståelse for rundt seg. De har gjort det vanskeligere for seg selv. De har gjort det til en sak om partiet, og ikke til en sak om en politiker i partiet. Jeg blir forbauset over håndteringen som bidrar til at den blir mye verre. Dette er jo en alvorlig sak i utgangspunktet, så håndterer man den dårlig, og så blir det voldsomt stort, sier Hartmann.

- Åpent for spekulasjoner Hun mener også at det eneste Frp burde ha gjort i denne situasjonen, var å legge alle kort på bordet.

- I sånne saker er det eneste man kan gjøre å være åpen og ærlig. Nå lar de det ligge åpent for veldig mange spekulasjoner. Jeg mener at for et såpass stort parti som ønsker å bli sett på et troverdig og ansvarlig parti, så er det ekstra viktig, særlig på grunn av  forhistorien med tidligere saker, sier Hartmann.

Siv Jensen rettet også kraftig kritikk mot pressen, som hun beskyldte for å grafse.

- Vi vil minne om når dere grafser i saker hvor dere ikke kjenner faktum, at dere kan påvirke utfallet og disse personenes videre skjebne, sa hun, og viste til at det har vært saker hvor mediepress har ført til selvmord.

- Det er mulig pressen ikke tar ansvar, men det gjør vi, la Jensen til.

- Må tåle mediepresset Heller ikke dette har PR-ekspertene særlig stor forståelse for.

- Det er helt åpenbart at folk som søker politiske toppverv må være forberedt på et kritisk søkelys på alt de gjør. Hvis du ikke tåler det, vel, da må du nesten finne noe annet å gjøre. Jeg kan ikke se at pressen har begått noe overtramp her foreløpig, sier Geelmuyden.

MÅ VÆRE ÅPEN OG ÆRLIG:  Elizabeth Hartmann sier Frps håndtering av saken gjør at det nå ligger åpent for spekulasjoner.
MÅ VÆRE ÅPEN OG ÆRLIG: Elizabeth Hartmann sier Frps håndtering av saken gjør at det nå ligger åpent for spekulasjoner. Vis mer

- Alle sentrale politikere vet hvordan media opererer. Jeg tror heller ikke de får noe sympati ved å angripe noen eller anklage noen, i stedet for å vise ydmykhet selv. Ja, selvfølgelig er det et sterkt mediepress. Men jeg vil si at de bidrar til å opprettholde presset nå, fordi de ikke skaper den roen som alle sitter og venter på, og som alle føler at de trenger å få, sier Hartmann.

- Dem mot røkla Geelmuyden er imidlertid usikker på om Frps håndtering av saken vil få noen konsekvenser for partiets oppslutning.

- Jeg er ikke sikker på om Frps velgere føler seg fremmedgjort av denne saken. Man stemmer på et parti man identifiserer seg med. Jeg kan godt tenke meg at Frp-velgere har en høyere toleranse for denne typen saker enn velgere i andre partier, sier han.

- For FrP er det dem mot røkla, og partiets velgere opplever at samfunnet har sviktet dem og ikke omvendt.  Når Siv Jensen forteller at det ikke er tradisjon i FrP for å blande seg i hvem folk har seg med, kan det hende budskapet hennes er skreddersydd menigheten, til tross for påstander om lovbrudd, sier Geelmuyden videre.