Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PR-kupp fra Milosevic

BRUSSEL (Dagbladet): President Slobodan Milosevic som for vestlig opinion alternerer med Saddam Hussein i rollen som verdens djevel, viste i går et menneskelig ansikt. Plutselig bestemte han seg for å frigi tre amerikanske soldater som har vært fanger i Beograd i en måned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et PR-kupp og politisk mesterstykke som stiller president Clinton i forlegenhet, sier amerikanske kommentatorer.

Nyheten kom totalt uventet både i Washington og her i NATO-hovedkvarteret i Brussel seint i går ettermiddag. Først utpå kvelden ble det formidlet en reaksjon ut fra Det hvite hus om at det er en positiv utvikling hvis soldatene blir satt fri.

Motytelse?

Det er åpenbart at presten Jessie Jacksons private fredsreise til Beograd, og Milosevics forbløffende respons på bønnene om å frigi soldatene har stilt NATO, og i særlig grad president Clinton, i forlegenhet. Milosevice venter en motytelse, en gest tilbake, og hva skal det være? Det siste Clinton gjorde før nyhetsbomben fra Beograd detonerte, var å undertegne en handelsblokade av Jugoslavia.

Trolig var Milosevics plutselige godhet akkurat hva Det hvite hus fryktet.

Clinton-administrasjonen har vært omhyggelige med å understreke at Jessie Jackson og hans gruppe dro til Beograd helt på eget ansvar og uten noen offisiell støtte. Og ikke bare det: De forsøkte også å overtale Jackson til å la være å dra, nettop fordi Milosevic kunne finne på å si ja.

- Et smart og helt omkostningsfritt grep, sa en politisk analytiker i et intervju med CNN i går kveld.

- En PR-triumf, et politisk mesterstykke fra en mann som har vært beskrevet som en djevel, men som plutselig viser et menneskelige ansikt, sier analytikeren.

Felles bønn

Fra Beograd ble det i går rapportert om de mest utrolige scener da pastor Jackson og hans gruppe hadde et tre timer langt møte med Milosevic.

Ifølge CNN hadde Jackson & co til og med fått Milosevic til å be sammen med dem for fred og forsoning, om at løven og lammet må leve fredelig sammen.

De tre soldatene blir ifølge meldingene kjørt til Kroatia og derfra fløyet til Tyskland i morgen. Der skal de gjennom grundige legeundersøkelser før turen går videre til USA.

Og Jessie Jackson må ha blitt en enda hetere kandidat til å bli demokratisk visepresidentkandidat - minst.