Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Praha sier nei til protest-marsj

Om lag 500 norske kvinner og menn kjører i helga med busser til Praha for å demonstrere mot Verdensbanken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Myndighetene i Praha tillater oss å demonstere, men ikke å marsjere i gatene. Det er også snakk om at alle demonstrasjoner skal samles i et stadion utenfor Praha. Akkurat nå er det temmelig uklart hva slags uttrykk demonstrasjonene våre egentlig kan få, sier Reidun Heiene i aksjonen Praha 2000 som arrangerer bussturene til Dagbladet.

50.000 demonstranter

Det er ventet nær 50.000 demonstranter i Praha når Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet starter møtet sitt der lørdag. De tsjekkiske myndigheter forsøker å få kontroll over dem. Noen av dem er allerede stoppet på grenseovergangene. Andre, som den norske aksjon Praha 2000, har til nå ikke klart å få leid møtelokaler i den tjekkiske hovedstaden. Utleiere sier ja i første omgang, men ombestemmer seg - etter å ha vært i kontakt med myndighetene.

Reidun Heiene(39) er veterinær, født i Valdres og bosatt i Oslo. Hvorfor drar du til Praha?

- Mine stikkord er fordeling og miljø. Jeg vil ha fokus på de fattigste i verden. Verdensbanken sier at den vil hjelpe de fattige, men de hører ikke på dem. De fattige selv vil ha jordreformer, mens Verdensbanken vil at fattige land skal konsentrere seg om eksport-jordbruk og adgang til vestlige markeder.

- Bundet av regelverk

- Er det ikke nok at norske politikere taler de fattiges sak?

- Våre politikere er låst fast i et internasjonalt regelverk gjennom vår tilslutning til EØS og ikke minst Den internasjonale handelsorganisasjonen WTO. Jeg føler at jeg ikke får ut min mening via våre politikere. Derfor reiser jeg til Praha, sier Heiene.

Den norske regjeringen har ingenting i mot at nordmenn demonstrerer i Praha. Hvis det er et uttrykk for internasjonal solidaritet. Men den er samtidig litt bekymret. Særlig hvis Verdensbanken nå er blitt selve symbolet på de negative sidene av det som kalles globalisering av internasjonal økonomi.

Dette kom fram på et møte hvor den norske delegasjonslederen, bistandsminister Anne Kristin Sydnes allerede har hatt med ulike organisasjoner som skal til Praha for å demonstrere.

Samme kamp?

- Hverken Verdensbanken selv eller vi har vært flinke nok til å få fram de endringer som har skjedd med Verdensbanken. Det som skal diskuteres i Praha er jo nettopp saker som kampen mot fattigdom, lettelse av de fattige lands gjeldsbyrder og kampen mot AIDS. Det gjenstår både mye og vanskelig arbeid, men det er ikke tvil om at bidraget fra Verdensbanken er viktig. Verdensbankens rolle i det internasjonale samfunnet bør styrkes, ikke svekkes, sa Sydnes på møtet.

Den norske regjeringen forsøker å overbevise demonstrantene at begge parter egentlig kjemper for de samme sakene. Kjernen i regjeringens internasjonale politikk er oppbygging av sterke, internasjonale organisasjoner. Hvis Verdensbanken legges ned, så står det ingen annen organisasjon klar til å ta over bankens oppgaver, slo Sydnes fast.

MÅLBUNDET: - Våre politikere på Stortinget taler ikke de fattiges sak. Meningene deres er låst fast i et internasjonalt regelverk om handel og økonomi, sier Reidun Heiene.